Bild
Nästa artikel

Hur kan min importbil miljöklassas?

Fråga experterna

Hur kan man miljöklassa en importbil? Husbil&Husvagns expert svarar.

Fråga: Hej!

Undertecknad har nyligen köpt en privatimporterad husbil från Tyskland, Deth­leff Sunlight 602 m/2005. När skatten kom visade sig att den kostar 7 500 kr/år. Vid förfrågan hos Transportstyrelsen sades det att certifikat på husbilens CO2-utsläpp saknas och att detta oftast drabbar privat­importerade bilar. Det hör till saken att det sitter en så kallad miljövinjett 3 (gul) på framrutan, som är någon form av miljöklassning i Tyskland. Kan ni tipsa om vad som kan göras för att få miljöklassningen prövad i Sverige? Tacksam för svar.
/Stig Pettersson i Bjärred
 
Svar: Tidigare beskattades alla husbilar efter sin vikt. Dock hade man satt en gräns på 3 500 kg, så att bilar som var tyngre fick samma skatt som en 3,5-tonsbil.
Inför senaste årsskiftet ändrades lagen, så att alla husbilar som blivit "skattepliktiga" efter 1/1 2011 ska beskattas för sitt koldioxidutsläpp. Eftersom det inte finns något krav för att CO2-utsläppet ska deklareras för husbilar (och vissa andra specialfordon), införde man en – tämligen komplicerad – matematisk formel baserad på bilens vikt. Även i detta fall satte man ett "tak" på 3,5 ton. För en 2-hjulsdriven husbil med manuell växellåda betyder detta, att skatten inte kan bli högre än 7 900 kronor.
Den ”miljövinjett” som sitter på framrutan gäller endast i Tyskland, och är till för att myndigheterna snabbt ska kunna kontrollera om ett visst fordon har rätt att köra inom en miljözon. Denna vinjett kan alltså inte på något sätt påverka beskattningen i Sverige.
(Som kuriosa kan nämnas, att alla länder som infört miljözoner har sina egna ”vinjetter”. En tysk "vinjett" gäller alltså inte i till exempel Danmark eller Italien...)
/Lars Erik Paulsson
 
Har du stött på något liknande? Dela gärna med dig av dina erfarenheter i kommentarsfältet nedan!

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.