Bild
Nästa artikel

Husbilsvänliga vägar till Italien?

Fråga experterna

Hur åker man lättast till norra Italien med husbil? Husbil&Husvagns expert svarar.

Fråga: Vilka vägar är lämpliga för husbilar om man åker från Sverige till norra Italien?

/Bernt Persson
 
Svar: Sedan urminnes tider har Brennerpasset varit huvudleden från norr till söder i de centrala Alperna. Passet ligger på 1 371 meters höjd på gränsen mellan Österrike och Italien.
Du som kommer från Skandinavien når Brennerpasset efter att ha rundat München på Autobahn som går öster om stan, redan här är det skyltat mot Brenner.
Innan du åker in i Österrike köper du en vignette att fästa på vindrutan. Den ger dig rätt att åka på Österrikes motorvägar.
Sedan åker du vidare, passerar tätt intill Innsbruck innan det börjar gå brant uppför. När du åkt över passet kommer du strax ut på Italiens Autostrada, där det också kostar pengar. Men nu tar du en biljett vid påfarten och betalar när du kör av motorvägen.
Efter närmare femton mils svindlande nerförsbacke på Autostradan tar du till höger vid Rovereto. Ytterligare ett par mil in bland bergen så ser du plötsligt Gardasjön breda ut sig.
Detta är den enkla, bekväma och snabba vägen. Du åker motorväg nästan hela tiden men du måste betala för det nöjet.
Ett annat nöje är att försöka undvika betalvägarna. En sådan variant är att runda Münchens västra utkanter och sedan sikta på skidorten Garmisch Partenkirchen. Därifrån tar du dig in i Österrike på lite smalare vägar. Med en bra karta tar du dig längs floden Inns dalgång för att så småningom åka in i Italien via Resiapasset, på 1 507 meter. 
Härifrån åker du i den sagolikt vackra Val Venosta, där du kan passa på att stanna på en camping och kanske vandra i Alperna.
Antingen angör du därefter Autostradan vid Bolzano. Eller så väljer du att fortsätta på de smalare, krokigare och ibland lite svindlande bergsvägarna. Kompasskursen är söderut. Du kan passera skidorten Madonna di Campiglio innan du från norr når Gardasjöns branta stränder.
Även om den här lite smalare vägen kanske låter äventyrlig så är det inga som helst problem att åka där med en modern husbil.
/Anders Witt
 
Vad har du för erfarenheter gällande lämpliga vägar till norra Italien? Kommentera gärna!

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.