Bild
Nästa artikel

Köra 100 km/h i Tyskland?

Fråga experterna

Hur kan man få köra 100 km/h i Tyskland? Husbil&Husvagns expert svarar.

Fråga: Jag läste i senaste numret att man kan få köra i 100 km/h med husvagn på tyska motorvägar. Eftersom vi snart ska åka söderut, undrar vi hur vi ska bära oss åt för att få köra i den hastigheten.

/Thomas G
 
Svar: Det är en mängd krav som måste uppfyllas för att du ska få sätta en ”100-dekal” på din husvagn. Bland annat måste vagnen vara försedd med ISO-godkänd stabilisatorkoppling och stötdämpare, och däcken ska ha hastighetsklass L (120 km/h) eller högre. Dessutom måste de ha en bärighet som minst motsvarar vagnens totalvikt, och de får inte vara äldre än sex år.
Vidare måste bilen vara försedd med ABS-bromsar, och husvagnens totalvikt får inte överskrida bilens tjänstevikt.
Besiktningen kan du göra hos TÜV eller DEKRA i Tyskland, men efter att besiktningen gjorts tar det minst en vecka innan du får din dekal. Betydligt smidigare är det då att förhandsbeställa dekalen hos danska Applus+ Bilsyn (www.tempo100.se) och hämta upp den när du passerar genom Danmark på väg söderut. Detta alternativ blir dock något dyrare (kostar 500 DKK) än om du sköter allt på plats i Tyskland.
Någon möjlighet att göra ”Tempo100-besiktning” i Sverige finns ännu inte.
/Lars Erik Paulsson
 
Vad har du för tankar om "100-dekaler"? Dela med dig! 

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.