Bild
Nästa artikel

Övernattningar på "camping förbjuden"-områden?

Fråga experterna

Går det att bo över på en parkering som innehar en skylt som säger "camping förbjuden"? Husbil&Husvagns expert svarar.

Fråga: Om jag vill stå över natten på en parkering och där finns en tavla som säger ”camping förbjuden”, vad gäller då? Är det helt förbjudet, eller kan jag stå kvar? Finns det möjlighet att åberopa allemansrätten?

/Knasen
 
Svar: Vad jag vet så har den här frågan inte testats i domstol i Sverige, därför kan det vara svårt att svara kategoriskt.
Jag vet att det i husbils- och husvagnskretsar diskuteras hur ordet camping ska definieras. Alltså: campar du när du sover över i ditt campingfordon? Vissa hävdar att du inte campar förrän du fäller ned stödben, rullar ut markis, ställer ut möbler och så vidare. Därmed skulle det inte handla om camping om du bara drar åt handbromsen, drar för gardinerna och går och lägger dig. Jämför med långtradarchaffisen som parkerar och sover i hytten.
Naturvårdsverket skriver att du får stanna högst 24 timmar på rastplatser och skyltade p-platser vid allmänna vägar. På lördagar, söndagar och helgdagar får du stanna till nästa vardag. Om andra regler gäller framgår det av en tilläggstavla under p-skylten, tillägget ska ha stöd i lokal trafikföreskrift, från kommunen eller länsstyrelsen. Om du bryter mot föreskrifterna kan du tvingas betala kontrollavgift.
Det finns parkeringsplatser med en tilläggsskylt som anger att enbart personbilar får parkera. Ofta i form av en bild på en personbil och/eller med texten ”enbart personbilar”. I Sverige klassas nästan alla husbilar som personbil klass 2, vilket medfört att husbilsåkare som drabbats av p-avgift ofta med framgång kunnat bestrida avgiften genom att hänvisa till att husbilen på pappret är en personbil.
Vidare har vi i Sverige över 7 000 mil enskilda vägar som har statsbidrag och därför ska hållas öppna för biltrafik. Där får du förstås åka med ditt campingfordon och du kan säkert stanna och sova över på någon vacker plats. Men när du åker ett motordrivet fordon kan du sällan åberopa allemansrätten. Den ger dig rätt att promenera, cykla och ibland rida på både enskilda vägar och i naturen, så länge du håller dig borta från tomtmark och inte stör i övrigt. Du kan också tälta någon natt utan särskilt tillstånd.
Däremot kan du självklart inte åka med motorfordon på vägar där det är förbudsskyltat. Du har heller ingen given rätt att stanna och sova över var som helst. På en yta i anslutning till vägen som passar för parkering kan du övernatta, vare sig det är p-skyltat eller inte. Men håll dig till vägen och alldeles intill, annars kommer du i konflikt med terrängkörningslagen. Om du ser en liten badplats vid en vik intill vägen så kan du inte ta för givet att det är okej att åka ner där med ditt campingfordon, varken för att bada eller övernatta. Fråga i stället.
På www.naturvardsverket.se hittar du mer info om allemansrätten.                
/Anders Witt
 
Vad har du för erfarenheter gällande övernattningar på "camping förbjuden"-parkeringsplatser? Kommentera gärna!

Kommentarer

#1
Henrik Hagström
2015-11-06 16:26

Ja man kan övernatta på ställen med camping förbjuden skylt. Därför att det är inte campa att sova i husbil eller lastbil eller annat fordon. Vägverket har satt upp camping förbjuden skylt vid många rastplatser, och det är just för att stoppa camping, men ej övernattning. Skillnaden är att camping är om man slår läger tar ut stolar markis m.m Och genom att förbjuda camping blir det inte möjligt för romerna att bygga läger där.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.