Bild
Nästa artikel

Realistiska siffror efterlyses

Fråga experterna

Läsaren Karl-Erik Christensen har ett par frågor gällande hur husbilstillverkarna lägger fram vattentanksfyllning, Husbil&Husvagns expert svarar.

Fråga: Hej,

På årets Elmia-mässa fick jag klart för mig att flera husbilstillverkare, bland andra Hymer, har vattentankar som rymmer ca 100 liter. När man sedan anger vikten på bilen vid körning räknar man endast med 20 procents fyllning. Detta är inget som man informerar om utan endast ”erkänner” om man direkt frågar vad det som anges i broschyren betyder. Detta är tycker jag att vilseleda sina kunder. Det kan ju innebära att man ovetandes kör omkring med 80 kg mer än man tror. 
Jag vill uppmana er att reda ut detta med tillverkarna och få dem att förtydliga så att vi kunder får rätt information när vi ger oss ut på vägarna. Ja, jag vet att en låg utgångsvikt ger lägre procentuell övervikt och lägre böter, men vill ändå att tillverkarna ska tvingas uppge realistiska siffror i sin marknadsföring. De riktiga uppgifterna finns men är inte helt lätta att förstå. 100/20 kg som anges är inte helt tydliga.
/Karl-Erik Christensen (prenumerant)
 
Svar: Hej Kalle!
Enligt den EG-standard som finns för fastställande av mått och vikt för husbilar, ska vikten i körklart skick (det som tidigare kallades tjänstevikt) bland annat omfatta ”en till 90 procent fylld färskvattentank”.
Vidare finns det normer för hur stor den minsta acceptabla lastförmågan ska vara (baserad på fordonets längd och antalet personer det är avsett för).
För att kunna erbjuda en någorlunda stor husbil med en totalvikt som inte överstiger 3,5 ton, måste därför ”tjänstevikten” hållas nere. Vissa tillverkare, bland andra Hymer, har gjort detta genom att ange två volymer på färskvattentanken. (I Hymers fall 20 liter vid körning och 100 liter vid stillastående; uppgifterna är tydligt angivna i tyska ”tekniska data 2011”, hur det är angivet i den svenska motsvarigheten vågar jag inte svara på.)
Jag håller med dig om att detta kan vara lite knepigt att förstå, men jag hoppas att min förklaring har spridit lite ljus.
Lars Erik Paulsson
 
Har du haft liknande erfarenheter? Dela gärna med dig i kommentarsfältet nedan!

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.