Bild
Nästa artikel

Service på äldre husbilar?

Fråga experterna

Vad bör man tänka på, och hur ofta bör man serva en husbil från -89? Husbil&Husvagns expert svarar.

Fråga: Hej!

Vi har nu efter 39 år med husvagn köpt en husbil. Det blev en Hymer 564 -89 integrerad. Den har bara gått 8 600 mil, och vi tycker att den är väldigt fin för att vara så gammal. Nu undrar jag om det är något speciellt vi ska tänka på. Hur ofta bör man serva den? Vi kör cirka 300-400 mil om året. Det är en Fiat bensinare och den drar cirka 1,3 liter milen. 
/Chris
 
Svar: Välkommen till husbils­ägarnas skara! Bilen har inte rullat många år, så jag förstår att ni tycker att den är fin för sin ålder. Serviceintervallerna finns angivna i instruktionsboken, men dessa intervaller är beräknade för mer än de 300-400 mil som ni beräknar köra varje år. Mitt råd är därför att byta olja och oljefilter en gång per år. Lämpligen till hösten, om ni inte ska använda bilen vintertid. Luftfiltret kan ni byta vartannat år, och samtidigt kontrollera tändstiften. Moderna tändstift håller dock mycket länge.
Låt en Fiatverkstad göra en genomgång på bilen så att ni vet vilken grund ni står på. Och hur ni ska planera framtida service-åtgärder.
/Lars Erik Paulsson
 
Hur ofta brukar du serva din husbil? Kommentera gärna!

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.