Bild
Nästa artikel

Trasig dimmer?

Fråga experterna

Signaturen "Morgan" undrar om sin dimmer är trasig. Husbil&Husvagns expert svarar.

Fråga: Hej

Jag har nyligen köpt en Adria 743 uk från -02. Över stora u-soffgruppen sitter en armatur som har tre halogenlampor 12 V och 15 watt per lampa. Nu är det så här att strömbrytaren sitter på väggen mitt emot entrédörren och dimmern sitter till höger innanför entrédörren. När jag använder dimmern och börjar dämpa belysningen uppstår ett tjut eller pipljud som ändras när jag vrider på dimmern. Är dimmern trasig? Eller är det för dålig "jord"? Kablarna är inte särskilt grova kanske 1mm2.
/Morgan
 
Svar: Hej Morgan!
En dimmer för 12 V arbetar så, att den "hackar upp" spänningen i små pulser. Genom att variera bredden på pulserna reglerar man hur stor effekt som tillförs lampan. Normalt sker "hackningen" med så hög frekvens, att den inte kan uppfattas av det mänskliga örat. Om det "piper" från dimmern tyder detta på att den arbetar med för låg frekvens, och alltså är trasig.
/Lars Erik Paulsson
 
Har du upplevt något liknande? Dela med dig av dina erfarenheter i kommentarsfältet nedan!

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.