Bild
Nästa artikel

Trasig dimmer?

Fråga experterna

Signaturen "Morgan" har ett par frågor angående sin Adria 743 uk, Husbil&Husvagns expert svarar.

Fråga: Hej,

Jag har nyligen köpt en Adria 743 uk från -02. Över stora U-gruppen sitter en armatur som har tre lampor halogen 12 volt och 15 watt per lampa. Nu är det så här att strömbrytaren sitter på väggen mitt emot entrédörren och dimmern sitter till höger innanför entrédörren. 
När jag använder dimmern och börjar dämpa belysningen uppstår ett tjut eller pipljud som ändras när jag vrider på dimmern. 
Är dimmern trasig? Är det för dålig ”jord”? (kablarna är inte särskilt grova kanske 1mm2)
Sen ytterligare en fråga: När vi fick hem vagnen så ville vi ju städa ur den, så vi drog igång värmen – både elpatronen och gasolen. Jag hade en ny tub stående i garaget. Jag är inte bekant med Alde-pannan, har tidigare bara haft Primus. Efter ett par dygn kollade jag i gasolkofferten och då var det bara 1/5 del kvar. 
Frosten markerade tydligt var nivån var, pannan hade då varit igång i cirka 72 timmar. Jag har funderat en del på om det kanske blir mer ekonomiskt om man fyller i lite vatten och värmer upp varmvatten. Då blir det ju mera massa som är uppvärmd och pannan borde inte gå lika ofta. Eller är jag ute och cyklar?
Jag kollade att cirkulationspumpen fungerade, det var en enkel sak, en 12-voltsmotor med propeller. Kunde inte se om det fanns någon 220-voltspump. Jag har sett att det finns som tillbehör hos Kama, men kan inte se någon i vagnen. Vet du om det finns inbyggt i lådan där pannan sitter?
/Morgan
 
Svar: En dimmer för 12 V arbetar så, att den ”hackar upp” spänningen i små pulser. Genom att variera bredden på pulserna, reglerar man hur stor effekt som tillförs lampan. Normalt sker ”hackningen” med så hög frekvens, att den inte kan uppfattas av det mänskliga örat. Om det ”piper” från dimmern tyder detta på att den arbetar med för låg frekvens, och alltså är trasig.
När det gäller gasolförbrukningen, får den anses vara normal med tanke på att det är kallt ute och att det är en mycket stor husvagn du har.
När det gäller dina funderingar om att vatten i beredaren skulle ge en ”mjukare” gång, så stämmer detta.
Någon inbyggd 230 V cirkulationspump finns inte i denna modell av värmepanna. Om du inte kan se någon sådan pump i pannans närhet, finns det således inte någon.
/Lars Erik Paulsson
 
Har du liknande erfarenheter som signaturen "Morgan"? Dela gärna med dig i kommentarsfältet nedan!

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.