Bild
Nästa artikel
Vad gäller i de olika miljözonerna?

Vad gäller i de olika miljözonerna?

Fråga experterna

Läsaren Greger Emmertz har frågor angående miljözoner i Europa, Husbil&Husvagns expert svarar.

Fråga: Hej, Kan ni hjälpa mig och förklara vad som gäller i Europa med de olika miljözoner och hur det ser ut i de olika länderna.

Hur får jag köra runt i t.ex. Tyskland och Österrike med min husbil, Hymer B614, 3 900Kg, och finns det några begränsningar i Frankrike eller Italien? Hur ser det ut med vägavgifter i Österrike och Frankrike? 
Många frågor blev det och jag tror att många med mig inte vet vad som gäller.
En artikel i tidningen, som jag för övrigt gillar mycket, inför sommaren kanske kan vara en idé.
Tack på förhand!
/Greger Emmertz
 
Svar: Hej Greger!
För att minska luftföroreningarna i städerna, har många länder infört så kallade miljözoner. Utformningen skiljer mellan de olika länderna, och inom respektive land även mellan olika städer.
Att reda ut begreppen enbart i Tyskland där fordonen, beroende på utsläppsklass, är indelade i tre grupper (röd, gul och grön) skulle ta minst en halv tidningssida. (Låt mig som exempel ta Dortmund som idag tillåter fordon ur alla tre grupperna, men som från den 1/1 2013 endast tillåter "gula" och "gröna" fordon och efter 1/7 2014 sätter stopp även för "gula" fordon".)
Någon sammanställning över miljözonerna i de olika länderna har jag, trots idogt letande inte lyckats hitta. Bra information hittar du dock hos Motormännens Riksförbund (www.motormannen.se), och där hittar du även information om exempelvis vägavgifter. (Observera att en del av informationen endast är tillgänglig för medlemmar.)
Lycka till på resan.
/Lars Erik Paulsson
 
Vad har du för erfarenheter gällande miljözonerna? Dela gärna med dig i kommentarsfältet nedan!

Kommentarer

#1
kjellinge
2014-10-11 21:15

Hart läst om att Danska städer också infört ett eget liknande system. Var nyligen och körde i Danmark men såg inte någonstans någon skyltning.
Kan inte Husbil & Husvagn jobba för att vi får samma system inom hela EU!

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.