Bild
Nästa artikel

Vad ska man välja?

Fråga experterna

Läsaren Lars Nilsson står i begrepp att köpa husbil och har frågor, Husbil&Husvagns expert svarar.

Fråga:

Står i begrepp att köpa husbil. Det finns ju en hel del chassi och motorer. Finns det någon uppgift om vad för motor och chassi som man bör akta sig för och om det finns några man kan höja över andra? 
Finns det möjligtvis någon rekommendation för om man ska köra i Europa? Jag menar med serviceställen etc. Det finns kanske på gång någon artikel om detta eller?
/Lars Nilsson
 
Svar: Hej Lars!
Alla ”normalstora” husbilar är baserade på ett transportbilschassi (främst Fiat, Ford, Mercedes och Renault). Av dessa har Fiat en marknadsandel på ca 60 procent. Alla tillverkarna har ett väl utbyggt servicenät i hela Europa.
Vissa husbilstillverkare väljer att köpa endast ”draghuvudet” (förarhytt med motor/växellåda) från Fiat, och sedan komplettera med ett lågbyggt chassi från Al-Ko Kober. Detta chassi har bland annat individuell bakhjulsupphängning, vilket ger tryggare köregenskaper och förbättrad komfort. (Al-Ko Kober har även lösningar för andra bilfabrikat.)
Motormässigt har chassierna utvecklats betydligt de senaste åren, och den enda motor (förutom gamla bensinmotorer) som jag direkt kan avråda från är Fiats 1,9-litersdiesel från början av 2000-talet. Viktigt är dock att kontrollera att motorn är så pass ”ren” att du kan köra in i de miljözoner som dyker upp i allt fler europiska städer.
På redaktionen har vi haft planer på att göra en specialartikel om just husbilschassier, men när den kommer är ännu inte bestämt.
Lycka till med köpet!
/Lars Erik Paulsson
 
Har du egna erfarenheter att dela med dig av? Kommentera gärna!

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.