Bild
Nästa artikel

Vägavgifter i Schweiz och Österrike?

Fråga experterna

Hur kommer man lättast till Genua, och vad kostar vägavgifter i Schweiz och Österrike? Husbil&Husvagns expert svarar.

Fråga: Hej! Har några frågor inför vår Italienresa i husbil (6 meter, 3 ton) med gul miljödekal. Vilken är bästa vägen mot Genua? Vad kostar vägavgifter i Schweiz och i Österrike? Tacksam för svar.

/Johnny & Birgitta
 
Svar: Rakaste och snabbaste spåret till Genua är via tyska Autobahn 7 som tar er ner till östra hörnet av Bodensjön. Där åker ni en liten bit i Österrike förbi Bregenz med sikte på de schweiziska motorvägarna.
Om ni åker på österrikisk motorväg måste ni skaffa en vignette. Det finns en korridorvignette som bara kostar två euro och som gäller i 24 timmar. Den köps i automater, gäller i en riktning och ni måste svänga av mot Schweiz senast på avfart 23. Annars kostar den vanliga motorvägsvignetten för tio dygn 7,70 euro i Österrike. Mer information finns på www.asfinag.at.
För att åka på Schweiz motorvägar måste ni också ha vignette. Där finns den bara för helår och kostar 40 schweiziska franc. Mer information på www.swisstravelsystem.com.
Om trafikpolisen kommer på er med att åka utan gällande vignette, eller att den sitter fel på vindrutan, får ni betala kraftiga böter direkt.
Via San Bernardinopasset kommer ni ner mot Italien. Vill ni åka deras motorväg, Autostradan, kostar det också. Här betalar ni i bemannade stationer för den sträcka ni åker.
Motorvägarna är effektiva och man kommer snabbt till målet. Men i de länder där man måste betala för dessa vägar finns alltid alternativ. Det är givetvis smalare och enklare vägar som ofta går igenom städer och byar och som därför tar mer tid. Å andra sidan ser ni mer av landet.
/Anders Witt
 
Vad har du för erfarenheter gällande vägavgifter? Kommentera Gärna!

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.