Bild
Nästa artikel

Vi letar uthyrningsavtal

Fråga experterna

Finns det något bra avtal vid uthyrning av husbil? Husbil&Husvagns expert svarar.

Fråga: Hej hej,

Vi ska hyra ut vår husbil i sommar och även om de är bekanta så vill man ju gärna ha något slags papper som reglerar uppgörelsen oss emellan. Har ni något bra avtal som vi kan använda?
/Undrande
 
Svar: Det finns kontrakt att ladda hem gratis eller köpa på nätet för en billig slant men det går nog lika bra att skriva ett avtal själv.
Du kan alltid vända dig till konsumentvägledaren i din kommun och be om hjälp.
Tänk först igenom vad som är viktigt att ha med i avtalet, med hänsyn till hur husbilen/vagnen ska användas och hur länge den ska hyras ut. Skriv in vad du som uthyrare heter, med adress och kontaktuppgifter, samt hyresgästens alla uppgifter.
Skriv också pris, hyresperiod, vem som ska stå för eventuella skador, vem som ska betala för förbrukning av gasol med mera, att bilen ska vara tankad och städad vid avlämning och vad som händer om den som ska hyra/eller du som hyr ut plötsligt vill hoppa av. Har du särskilda villkor, som att rökning är förbjuden eller att husdjur inte får vistas i bilen, skriv in det. Ju mer som är klart och tydligt avtalat, desto enklare blir det om det uppstår komplikationer. Kanske är det också bra att avtala om en depositionsavgift som du kan behålla om det blir problem med uthyrningen.
Glöm heller inte att kolla så att försäkringen gäller när det är någon annan som använder husbilen. Till sist: kom ihåg att båda parter ska underteckna avtalet.
Här är några länkar till avtalsmallar: 
En bra grundmall:
http://www.hyresplatsen.com/mallar/Hyresplatsen_hyresavtal.pdf
För uthyrning av lägenhet men kan funka även för husvagn/husbil:
http://www.mallar.biz/foretag/avtal-foretag/mall-hyresavtal-forsta-hand-lgh/
Här går det att köpa en mall för 295 kronor:
http://www.dokumera.se/kop_forsaljning_och_hyra_2627_dc.html
Lycka till!
/Anna Björe
 
Hur brukar du göra när du hyr ut din husbil? Dela med dig av dina tips i kommentarsfältet nedan!

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.