Bild
Nästa artikel
Vilka försäkringar ska vi teckna?

Vilka försäkringar ska vi teckna?

Fråga experterna

Hur gör man med försäkringar när man reser utanför Sveriges gränser med husbil? Husbil&Husvagns expert svarar.

Fråga: Hej

Är gröngöling när det gäller resor utanför Sverige med vår husbil. Funderar bland mycket annat på hur det fungerar med försäkringar, både avseende fordonet och oss själva som resenärer. Jag minns att förr skulle vi alltid ha ett ”grönt kort” med oss. Gäller det fortfarande?
/Verde
 
Svar: Hej Verde,
Enligt försäkringsbolagen och andra som anser sig veta behövs inte det gröna kortet längre när du kör bil inom EU. Men samtidigt menar erfarna resenärer som råkat ut för olyckor där ute att de haft hjälp av sitt medhavda gröna kort. Så jag tycker du ska be ditt försäkringsbolag om ett sådant, oftast är det kostnadsfritt. Men glöm inte att det måste förnyas i takt med försäkringens förfallodagar.
Din svenska bilförsäkring innehåller den minimitäckning som behövs enligt lag inom EU. Gäller även Island, Norge och Schweiz.
Förutom nämnda gröna kort ska du ta med försäkringsbeviset. Blanketten ”skadeanmälan motorfordon” kan också underlätta.
Om du har helförsäkring på bilen så ingår kanske även assistansförsäkring, vilket kan vara väldigt bra vid incidenter och haverier längs vägen. Men kolla självrisker och villkor. Jag har en separat assistansförsäkring. Den kostar drygt 500 kr per år, gäller i hela EU och har ingen självrisk. Hittills har jag bara behövt använda den vid dikeskörning här hemma.
När det gäller stölder vid inbrott i fordonet ska du kolla vad som gäller för de försäkringar du redan har. Alltså framförallt hemförsäkringen. Kanske ska du ha en särskild försäkring, inte minst för den stöldbegärliga egendom du kan ha med dig.
De skandinaviska försäkringsbolagen har en gemensam räddningscentral i Köpenhamn, kallad SOS International. De har öppet dygnet runt och de ska ge dig hjälp och stöd. Ring +457 010 50 50.
Vilka åsikter vi än har om EU så måste vi erkänna att de fixat en del bra samordningar. En sådan är att alla vi EU-medborgare har rätt till gratis eller prisreducerad akut sjukvård oavsett vilket land vi befinner oss i. Vi får sjukvård på samma villkor som landets egna medborgare.
Men det gäller bara vid offentligt finansierade sjukhus och reglerna varierar kraftigt. Det kan vara gratis, det kan kosta en mindre avgift. Eller så måste du betala hela kostnaden men får tillbaka pengarna så småningom. Så spara alla kvitton!
Fixa också Försäkringskassans internationella kort. Kortet visar att du har svensk sjukförsäkring. Tänk på att det måste förnyas med några års mellanrum.
I din hemförsäkring har du ofta också en reseförsäkring. Den gäller vanligen under 45 dagar. Men läs på villkoren ordentligt! Ingår hjälp med hemtransport om du råkar riktigt illa ut? 
/Anders Witt
 
Vad har du för erfarenhet av husbilsförsäkringar utomlands? Dela gärna med dig i kommentarsfältet nedan!

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.