Bild
Nästa artikel

Vilket instrument visar rätt värde?

Fråga experterna

Läsaren Iwan Hallströms gps visar att han kör 8km snabbare än vad hastighetsmätaren på bilen visar, och undrar varför. Husbil&Husvagns expert svarar.

Fråga: Hej! 

När jag kör med gps och har hastigheten inkopplad och kör i 90 km/h enligt bilens mätare, men på gps:n visar den ca 8 km mer.
Min fråga: Är bilens mätare(analoga) korrekt eller är det gps:n (digitala)
Hur kan detta fenomen uppstå, har det med utväxlingen i bilen eller har det med däcken att göra?
Bilen är en Fiat Ducato med däckstorlek 215/70 R 15CP. 
Har också provat gps:n på en Iveco med däckstorleken 185/75 16C då visade mätarna lika värde. Jag undrar varför?
/Iwan Hallström
 
Svar: Hej Iwan!
Rent generellt gäller, att bilens hastighetsmätare får visa en för hög hastighet. (Hur stor felvisning som är godkänd, beror på i vilken hastighet man kör – ju högre hastighet, desto större får felvisningen vara.) Däremot får en hastighetsmätare aldrig visa för låg hastighet.
Eftersom din gps visade samma hastighet som hastighetsmätaren i Iveco-bilen, kan man dra slutsatsen att din gps visar nära nog rätt hastighet (en viss avvikelse kan förekomma, även med en gps).
Att en hastighetsmätare visar för låg fart beror vanligtvis på endera av två orsaker: antingen är det fel på mätaren, eller också har däcken större dimension än vad hastighetsmätaren är kalibrerad för. Den däckdimension du har angett i din fråga, är dock den rätta för din bil.
I ditt fall finns det dock en annan möjlig felkälla, nämligen att sovalkoven på något sätt stör gps-mottagarens mottagning. Mitt förslag är att du, tillsammans med någon bekant, ”parkör” i varsin bil och jämför hastighetsmätarnas utslag vid olika farter – och jämför dem med gps:en. Lycka till!
/Lars Erik Paulsson
 
Har du haft liknande erfarenheter? Dela gärna med dig i kommentarsfältet nedan!

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.