Bild
Nästa artikel

Vinterdäck i Danmark?

Fråga experterna

Får man köra med vinterdäck i Danmark? Husbil&Husvagns expert svarar.

Fråga: Hej Husbil & Husvagn! Jag ska åka till Danmark med husbilen i vinter och undrar om man får köra med vinterdäck där?

/My i Stockholm
 
Svar: I Danmark är det faktiskt så att man inte kräver vinterdäck vid vinterväglag, vilket myndigheterna gör i många andra europeiska länder. Du kan alltså köra där på sommardäck.
Om du har vinterdäck med dubbar får du köra med dem i Danmark under perioden 1/11–15/4.
Men om du nu åker till Danmark med dubbdäck på bilen så akta dig för att frestas att ta en sväng ner till de kända gränsbutikerna i Tyskland för att bunkra livsmedel till jul. I Tyskland, liksom i Polen, är dubbdäck strängt förbjudna eftersom dubbarna kan orsaka skador på asfalten.
Om tyska polisen kommer på dig med dubbdäck får du kraftiga böter. Dessutom kräver de att du drar ur dubbarna eller skaffar andra däck innan du får fortsätta köra på deras vägar. (Det är i Tyskland dock krav på vinterdäck, det vill säga friktionsdäck, vid vinterväglag.)
I Sverige har vi ju dessutom den i sammanhanget intressanta regeln att det är tillåtet att köra på sommardäck vid vinterväglag om du är på väg till eller från ett land som har dubbdäcksförbud.
För en del husbilsägare är det notabelt att fordon över 3 500 kg inte behöver utrustas med vinterdäck.
/Anders Witt
 
Hur brukar du göra med Vinterdäck utomlands? Kommentera gärna!

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.