Nästa artikel
Köpa begagnad husvagn? Kontrollera det här först!
Checklista

Köpa begagnad husvagn? Kontrollera det här först!

Publicerad 10 maj 2023
Undvik missar när du köper husvagn med vår snabba checklista.
Innehåll

Billigare än både en sommarstuga och en husbil, men med möjlighet till semester på fantastiska platser. Den här tiden på året är det frestande att skaffa sig en husvagn.

Problemen med en husvagn är dessutom mindre dramatiska än vad fallet kan vara med en sommarstuga. Värsta scenariot med en gammal husvagn är om den är fuktskadad, så det kontrollerar du ordentligt innan köpet. (Köp en fukttestad husvagn!)

Förutom det finns det några saker till som du gör bra i att kolla. Vi har satt ihop en checklista för att du ska undvika de värsta missarna.

Köpa begagnad husvagn: Kolla detta i förväg

  • Får du dra vagnen med ditt körkort och bil? (sök på släpvagnskalkylatorn och skriv in regnr på bil och vagn. Här hittar du den!)
  • Kolla ägaren och data på vagnen i bilregistret.
  • Ring och ställ frågor, skriv ner svaren.
  • Ställ frågor till säljaren, när du väl är på plats. Vilka fel de vet om. Öga mot öga.
  • Är fukttest nyligen gjort – vad visade det? (Vill du fynda och låta någon fixa fukten? Kolla först vad det kostar innan du slår till.)

Kolla elektriska detaljer som elen inne och ute.

Köpa begagnad husvagn – kolla detta på plats

  • Ser du skador på kaross, luckor och dörrar?
  • Kontrollera gasolsystemet, är det provtryckt?
  • Titta under vagnen på golvet, gärna runt bakre stödbenens infästning. Torrt och fräscht?
  • Be säljaren starta värmepanna, kylskåp, vattenpump, toaspolning, elektriska detaljer som lampor inne, ute, bromsljus, backljus, blinkers osv. (Koppla en dragbil)
  • Kolla efter sprickor, gärna vid fönster, luckor och dörrar. Sprickor i "krysset" på dörrkarmarnas ovansida är inte helt ovanligt på äldre vagnar. 
  • Kolla förtältet, eller fråga åtminstone om det. Det blir oftast en överraskning då man sällan har tid, lust och ork att ta ut det vid köp. Betala inte överpris för att vagnen har förtält.

Foto: Maria Andersson

Ska jag köpa husvagn privat eller av handlare?

Den som ska köpa husvagn behöver bestämma sig för om den ska köpas av en privatperson eller en handlare. Det finns för- och nackdelar med båda alternativen.

Det finns två olika tester som är bra att begära vid alla typer av husvagnsköp, oavsett om du köper privat eller av handlare. Dessa kan du läsa mer om här.

Köpa husvagn privat
  • Fördelar: Lägre pris, enkelt att höra sig för om fordonets historik av tidigare ägaren, passar ofta bra för billigare husvagnar.
  • Nackdelar: Kan vara otryggt, ställer högre krav på dig som köpare.

Att köpa husvagnen privat behöver inte nödvändigtvis vara billigare än hos en handlare. Det beror på många olika faktorer som utbud och säsong. Är prisskillnaden liten är handlarköpet betydligt tryggare.

Privatköp ställer högre krav på dig som köpare att du undersöker fordonet noga innan du slår till. Du behöver också ha koll på hur du betalar tryggt, kontrollerar säljarens identitet och skriver under avtalet.

Viktigt är att inte låta dig stressas – ta din tid så undviker du onödiga missar.

Köpa husvagn av handlare
  • Fördelar: Du omfattas av konsumentköplagen med bra skydd vid en tvist, fordonet kan även omfattas av garanti, passar ofta bra för dyrare husvagnar.
  • Nackdelar: Högre pris.

När du köper av en handlare har du bättre juridiskt skydd som konsument än vid ett privatköp. Du har bland annat tre års reklamationsrätt på fel som funnits sedan köpet, men felet behöver inte visa sig direkt efter köpet. På den här sidan kan du läsa mer om hur den fungerar.

De handlare som är medlemmar i Husvagnsbranschens Riksförbund (HRF) förbinder sig också att följa beslut som tas av Allmänna reklamationsnämnden (ARN). Köparen har visserligen inte alltid rätt, men chanserna att lösa en tvist är bättre och smidigare vid köp av handlare.

Missa inte våra tips på begagnade husvagnar för 150 000 kr.

Fundera igenom vilken typ av planlösning du vill ha i husvagnen.

Vilken begagnad husvagn ska jag välja?

Det finns mängder av märken och modeller att välja på i olika prisklasser, men ett bra ställe att börja på är våra tester av husvagnar.

  • 1. Börja med att bestämma din smärtgräns prismässigt. Hur mycket kan du betala? Gör gärna en budget där du försöker uppskatta ägandekostnaden.
  • 2. Vilken planlösning och husvagns passar dig? Det här är en viktig fråga som du inte ska stressa förbi.
  • 3. När du väl bestämt dig för prisklass och typ av husvagn blir det lättare att ta reda på vilken modell som passar. Börja med våra husvagnstester som du hittar hät.

För dig som är på jakt efter en lite billigare husvagn att börja med finns vår guide till att köpa begagnad husvagn för 150 000 kr. Du får överraskande mycket husvagn för de pengarna!

Vad gäller för olika körkortsbehörigheter och lastvikter? Det går vi igenom här.

Jag har hittat en husvagn – men hur kollar jag upp den?

På sajter som Blocket, Bytbil och Facebook finns mängder av husvagnsannonser. Blocket och andra regelrätta annonssajter har ofta bättre möjlighet att filtrera fram en passande modell och prisklass. Bytbil listar enbart handlarannonser.

Kolla fordonets historik på sajter som exempelvis Transportstyrelsen, Biluppgifter eller Car.info. Dessa tjänster är gratis att använda. Det finns också flera sajter som tar betalt för samma tjänster och med extremt tveksamma villkor. Dessa ska du undvika.

Är du intresserad av en begagnad husbil i stället för husvagn? Klicka här för att läsa vår guide.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.