
På vackra Omberg intill Vättern har de senaste åren en rad ställplatser öppnat.
Det är Sveaskog som upplåtit ett 20-tal platser åt husbilar, dels genom en större ställplats vid Stockelycke vandrarhem, dels på flera mindre parkeringsplatser på höjden.
Men vad är det egentligen som gäller på platserna?
När Husbil & Husvagn passerade parkeringen vid Almlyckan, inte långt från Ombergs turisthotell, i påskhelgen var husbilsplatserna upptagna – av personbilar. Dessutom var det lite oklart vilka av platserna som var till för husbilar.
En snabb fråga till Transportstyrelsen om vad som gäller vid husbilsskylt ger svaret att det bestämmer markägaren, eller den som har hand om parkeringen på platsen. Alltså går frågan vidare till Sveaskog.
– Syftet är att man ska kunna åka dit och stå var man vill, det finns inga fasta husbilsplatser på den parkeringen. De vid Stockeycke vandrarhem är husbilsplatser. Vid Anudden och Almlyckan och Pers sten finns platser men de är inte specificerade, säger Sabine Beetz, miljö- och naturvårdsspecialist vid Sveaskog.
Det är först till kvarn som gäller.
Anledningen är att platser inte ska låsas upp under en längre tid. Det är med andra ord inte läge att knacka på och be personbilar som står vid husbilsskylten att flytta på sig.
– Det är först till kvarn som gäller. Finns det plats får man stå med husbil annars får man åka till Stockelycke, säger Sabine Beetz.
– Vi vill inte öronmärka någonting, det ska inte ska finnas tomma ytor där andra inte får stå. Det är därför man inte kan boka i förväg, så man inte paxar upp platser i förväg. När du är där får du betala.
Här är några av de regler som gäller för den som reglerar parkering, sätter upp vägmärken eller övervakar parkeringen.
Oavsett om det är parkering som regleras med stöd av lagen (1984:318) om kontrollavgift vid olovlig parkering eller lagen (1976:206) om felparkeringsavgift så ska regleringen märkas ut med vägmärken enligt vägmärkesförordningen (2007:90).
I vägmärkesförordningen finns en symbol för fordonsslaget ”Personbil klass II”. Den infördes genom följande ändring 0923.fm Förordning (2017:923) om ändring i vägmärkesförordningen (2007:90).
Av vägmärkeskonventionen framgår också i 8 kap. 4 § bland annat att anordningar enligt denna förordning får inte sättas upp, underhållas eller tas bort av någon annan än den som enligt 1 kap. 6 § ansvarar för åtgärden eller av den som han eller hon anlitar. Sådana åtgärder får inte heller utföras på något annat sätt än som anges i denna förordning eller i föreskrifter som meddelats med stöd av den. Inte heller får någon sätta upp en anordning som kan förväxlas med eller har samma innebörd som en anordning enligt denna förordning.
Källa: Niclas Nilsson/Transportstyrelsen
Ämnen i artikeln
Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.