Bild
Nästa artikel

Restips: Den Fynske landsby

DANMARK

Vad kan passa bättre på sensommaren än att planera nästa års aktiviteter? Danmark har väldigt mycket att erbjuda och har även sitt eget Skansen, Den Fynske Landsby alldeles utanför Odense.

Efter att ha parkerat på den generösa parkeringsplatsen i omedelbar anslutning till den moderna entrébyggnaden kommer jag in i en liten souvernirbutik samt en bildutställning och biograf. Här berättas lite närmare om friluftsmuseets tillkomst och uppbyggnad.

Väl nedanför trappan möts jag av en Skansenliknande miljö med ett 25-tal gårdar, möjligen med den skillnaden att danskarna satsar mer på statister, eller fritidspedagoger som en del kallar dem, klädda i tidstypiska kläder utförandes de dagliga sysslor som var vanliga för sådär 100 år sedan. Här får du en god inblick i livet på den danska landsbygden på 1800-talet med djur, sysslor och personer.

Området är fyllt av tidstypiska byggnader från Fyns jordbruksepok och det är en spännande miljö att vandra runt i, inte minst därför att Den Fynske landsby sköts på det sätt som livet tedde sig då. Området öppnades för publik 1946 men startades som ett projekt under kriget. Det är tillåtet att gå in i husen och jag passar på att försöka ta till mig vad som skiljer svensk och dansk äldre byggnadsstil från varandra. Visst är det en hel del, inte minst takkonstruktionerna visar att jag befinner mig på främmande mark.

Det här är en spännande miljö att vandra runt i och vill man inte promenera själv tar man hästkärran till hjälp. Då kan du i lugn takt njuta av de olika delarna av den Fynske landsby och dessutom får du en historisk berättelse.

Ta dig tid till att stanna här du också när du kanske är på genomresa i Danmark!

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.