Bild
Nästa artikel
Jakttid ger fler olyckor

Jakttid ger fler olyckor

TRAFIK

Älgjakten står för dörren och det innebär farligare tider för bilisterna i älgområden. Så här ser du till att undvika olyckan.

 

Hittills i år har 3 018 älgolyckor rapporterats in, men de ska snart bli fler. Älgjakten står för dörren och det innebär att älgarna kommer att söka sig ut mot vägarna. Förra året var september och oktober de två värsta månaderna när det gäller älgolyckor.

– Under hösten befinner sig både jägare och svampplockare i skogen och då ökar risken för att djuren söker sig till vägarna. Som bilist ska man vara extra försiktigt vid gryning och skymning då älgarna är som mest aktiva. Det är även viktigt att vara uppmärksam på terrängen runt omkring vägen, säger Anna Johansson, marknadsförare på Renault Försäkring.

Renault Försäkring har tagit fram en lista på hur bilister kan undvika att olyckan är framme. Just nu är det extra viktigt att respektera älgskyltarna. Den största risken förekommer i gryning och skymning, reflexer i mörkret kan vara en älgs ögon som reflekteras i bilens ljus.

Om man upptäcker en älg ska man undvika att skrämma den. Tuta inte på älgen, och se till att blända ner till halvljus. För att få en bra översikt över var olyckor med älg inträffar kan man ladda ner mobilappen Viltolycka.

Om olyckan trots allt är framme ska man alltid ringa Polisen. Är älgen skadad ska man även ringa 112, gå inte fram till ett skadat djur. Sätt ut varningstriangel och märk platsen så att eftersöksjägare får lätt att hitta.

Taggar: Hem, Nyheter

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.