Bild
Nästa artikel
Nya dragkroksregler i höst

Nya dragkroksregler i höst

TRAFIK

1:a september slipper du registreringsbesiktiktning vid dragkroksmontering och samtidigt underlättas kontroller för besiktningsföretag och polis. Men det viktigaste är att det väsentligt förenklar och förbilligar för ägaren av fordonet vid montering och demontering.

Som bekant krävs det idag registreringsbesiktning av ett fordon som förses med dragkrok och det gäller även om dragkroken demonteras. En till synes onödig kostnad kan tyckas som nu inte längre kommer att belasta fordonsägaren via en dyr registreringsbesiktning.

De nya reglerna innebär att en typgodkänd personbil eller lätt lastbil (i stort sett alla fordon) inte längre behöver genomgå en registreringsbesiktning. Syftet med förändringen är att förenkla för fordonsägare som monterar en draganordning på sitt fordon. Samtidigt så innebär de nya reglerna att det blir tydligare vad som gäller till glädje för alla som ska kontrollera dessa.

De nya reglerna gäller för EU-godkänd, d.v.s. CoC-dokumentbilar, personbil klass 1 när en typgodkänd kopplingsanordning avsedd för det specifika fordonet monteras så länge som maximal släpvagnsvikt finns noterat i bilregistret. Enklare uttryckt, har du en vanlig bil och köper en original dragkrok så är allt frid och fröjd. Dessa regler gäller även för lätt lastbil som har en högsta tillåten totalvikt på 3500 kg men då får det inte finnas någon eftermonterad bakgavellyft eller underkörningsskydd.

Däremot gäller inte de nya reglerna för personbil klass 2 vilket är husbilar. Här gäller de tidigare reglerna om att fordonet måste registreringsbesiktigas.


Har du monterat en draganordning tidigare och då registreringsbesiktigat fordonet måste du registreringsbesiktiga fordonet på nytt om du demonterar den. Men det gäller alltså bara för de som har en dragkrok sedan tidigare, de som monterar draganordningen efter den 1:a september behöver inte bry sig om detta så länge som den monterats utan registreringsbesiktning.

Taggar: Hem, Nyheter, default_top

Kommentarer

#1
FamiljenOlsson
2013-10-13 22:02

vad jag förstår är det husbilar som ligger i klass 2 som måste reg besikta
men hur är det med husbilar som ligger som Lätta lastbilar slipper dom?

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.