Bild
Nästa artikel

Papperslös bil dyr utomlands

REGLER

Att bete sig som i Sverige när man är utomlands kan kosta pengar. Här i Sverige behöver du inte ha några fordonsdokument med dig under färd men så är det inte utomlands.

I vår systertidnimg Vi Bilägares blogg berättar testföraren Marianne Sterner denna historia som vi i omarbetad form delger även våra läsare. Det lönar sig även att kolla in övrig intressant information om vad som behövs på resan i främmande land, dessa tips hittar du tillsammans med våra resmål för respektive land.

...

Vi har tidigare berättat om en person som fick bilen stulen och blev av med bil och pengar eftersom det blev enkelt för tjuven att sälja bilen då registreringsbeviset låg i handskfacket. Den gula delen (för ägarbyte) ska aldrig finnas i bilen utan vara gömt på ett säkert ställe. Men den blå delen med uppgifter om bilen bör man ha med sig. Inte minst om man tänker åka till Tyskland.

I våra testbilar finns inte alltid papper men det fick våra kollegor på Vi Bilägare sota för när de nyligen åkte på tyska landsbygden. Plötsligt klev det ut en nitisk polis på vägen och stoppade dem. Sedan polisen kollat körkortet begärde han att få se bilpappren.

Polisen mulnade medan de försökte förklara att vi i Sverige inte behövde ha några fordonspapper med eftersom polisen enkelt kan kolla allt via sina datorer. Det gick det däremot inte att göra med en svensk i Tyskland.

– Nehej. Inga papper, sa den bistre polisen och trevade efter bötesblocket. Och var är förbandslådan?

Ja, var? Jag letade i fack, under sätena och övergick sen till bagaget under polisens bistra övervakning. När jag lastat ur varenda pinal måste jag erkänna, att det inte fanns någon förbandslåda i bilen. Klantigt, men sånt kan glömmas bort att kontrolleras när testbilar cirkulerar mellan många förare. Mina försök till undanflykter bet inte på polisen.

Glömda papper kostade tio euro. Glömd förbandslåda lika mycket att betalas på plats vid vägkanten. Det var visserligen inte så dyrt, men på en semesterresa kan 20 euro användas till betydligt roligare saker än böter.

...

Artikeln ursprungligen publicerad 2013-09-21.

Taggar: Hem, Nyheter, Restips

Kommentarer

#1
Hans Rydell
2013-09-21 11:05

Ja, ja, så är det när man inte har läst på före avfärd. Frågade inte polisen efter reflexväst också? Avsaknad av sådan kostar också.

#2
Lars-E Lindbergh
2013-09-23 20:26

Kul att komma till Tyskland och möta riktiga trafikpoliser. Det var nog så att de sett att bilen framfördes mot något men kunde inte "ta den/föraren" för något. Därför stoppades fordonet och en normal kontroll genomfördes.
"Nitisk polis" och "plötsligt klev ut".? I Tyskland är det poliser man träffar/blir stoppad av - de kliver aldrig plötsligt ut i körbanan.
Ja det var konstigt att de inte frågade efter reflexvästen.
Idéer för M Sterner och Er tidning = checklista för bilförare/ägare gällande vissa avvikande bestämmelser i jämförelse med t ex SE. Det finns massor. Ta t ex att stressblinka bakom ett framföranade fordon när man kör i andra eller tredje spår. Att man har vissa hus- och släpvagnar som äger rätt att köra i "tempo 100".
Säger jag som har 5 års vanan som privatchaufför inom EU.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.