Nästa artikel
Restips: Härliga Sydeuropa hägrar
RESTIPS

Restips: Härliga Sydeuropa hägrar

Publicerad 3 oktober 2013 (uppdaterad 9 augusti 2021)
Allt fler kör allt längre med sitt mobila boende och många tar sig till sydligare breddgrader som Spanien, Italien eller Grekland. För behöver du inte längre spendera dagarna på en arbetsplats är det skönt att utnyttja det mobila boendet och byta ut vintern i Sverige mot värmen i Sydeuropa. Det är vare sig dyrt eller komplicerat.

För Eje och Gullvi Nordqvist har livet i husvagnen blivit en fullträff. De bor halvårsvis i Spanien sedan många år tillbaka. På sommaren är det däremot campingen vid Löt i Strängnäs som gäller.

-Det är det bästa vi har gjort, säger paret Nordqvist som är hemma i Sverige igen efter att ha ännu en gång tillbringat vintern i Spanien.

De njuter i fulla drag av den svenska sommaren och av att kunna umgås med familj och vänner. Men de älskar att vara i Spanien också, de känner att de har fått det bästa av två världar.

Särskilt Gullvi mår bra av klimatbytet eftersom hon har MS och svårt att gå. Att halka omkring i snö och is på vintern är inget för henne.

Det var när Eje blev pensionär på heltid som paret åkte till Spanien för att prova att bo där lite längre tid. Nu är de långliggare på en camping som heter Torre la Sal 2, tio mil norr om Valencia. Där finns en handfull andra svenskar men mest tyskar och holländare och en del engelsmän.

Nordqvists trivs utomordentligt. Promenader, styrketräning i områdets gym eller simning i den uppvärmda poolen, umgänge med andra, god mat och dryck är deras vardag.

-Det är mindre måsten än hemma. Vad det beror på exakt, vet jag faktiskt inte. Vi tar dagen som den kommer säger Eje.

De hade funderat på att flytta ut halvårsvis flera år tidigare, men tyckte att det blev ett för stort avbräck i inkomsterna. Pensionen krymper ju om man slutar att arbeta i förtid.

Nu klarar de ekonomin galant. Det kostar ungefär 3 000 kronor per månad att ha en plats på campingen i Spanien eftersom de får rabatt under vinterhalvåret. Gasolen kostar en tredjedel mot i Sverige och maten är mycket billigare.

Färsk frukt, fräscha grönsaker och fisk köper de till fyndpris med svenska mått mätt. Betalar gör de för det mesta med ett betalkort som pensionen från Sverige förs in på.

De första två åren i Spanien behöll de sin lägenhet i Strängnäs men sedan gjorde de sig av med den. Att betala hyra i onödan var inget roligt. Dessutom har de allt de behöver i husvagnen fast på mindre yta.

En extra reseförsäkring, som kostar ett par tusenlappar per person och år, var de noga med att teckna när de inte längre hade lägenheten och hemförsäkringen kvar.

Akutsjukvård är heller intet problem i Spanien. Den får svenskar, som EU-medborgare, på samma villkor och till samma pris som spanjorerna. Men det krävs att man visar upp EU-kortet från Försäkringskassan.

 

Texten publicerad i nummer 7.2010 och skriven av Anna Björe. I nästa nummer har hon gjort en ekonomiartikel om kostnader för att övervintra utomlands. Håll utkik efter nummer 10.2013 som kommer ut 15 oktober.

Några tips

Ta inte med för mycket grejor. Det mesta går att komplettera med på plats.

Sunt förnuft kommer ni långt med.

Om ni åker till Spanien, stanna inte för långt norrut där det kan bli kallt på vintern. Barcelona är vackert men kan vara regnigt och svalt.

Kontakta gärna någon som har gjort motsvarande resa förut. Ni kanske till och med kan åka ner tillsammans första gången.

Om ni ändå tvekar tänk på att ni inte är ensamma om att ha svårt att ta första steget. Väl där kommer ni säkert att uppskatta det på samma sätt som tusentals andra långliggare.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.