Bild
Nästa artikel
Skördefest på Tjolöholms gods

Skördefest på Tjolöholms gods

HALLAND

Vad passar bättre efter semesterperioden än att åka på trevliga helgutflykter? Så här på sensommaren hålls många marknader och helgen 5-6 oktober är det skördefest på Tjolöholms gods.

När skörden är bärgad ställs det till med fest på Tjolöholms gods! Möt halländska matproducenter som säljer höstens nyskördade och närproducerade delikatesser i godsets stora sädesmagasin. Besökarna får ökad kunskap om var maten kommer ifrån och de kan smaka på och handla mat av närproducerade produkter. På matscenen är den kända matskribenten Lisa Lempke konferencier. En nyhet för i år är att Föreningen Gastronomiska samtal Halland arrangerar sin tävling ”Matverk 2014”, där man skapar moderna livsmedelsprodukter med rötter i lokala traditioner och råvaror. Dessutom satsas det extra mycket på djur, musik, festligheter och aktiviteter för alla åldrar.

-Skördefesten på Tjolöholms Slott är Västsveriges mest genuina upplevelseevenemang för familjen där livet på landsbygden, lantbruk och djur står i fokus, berättar projektledare Maria Förssell Six på Tjolöholms Slott. Hela godset är fyllt med aktiviteter för både barn och vuxna.

Det blir många olika aktiviteter varav dessa tre utgör ett axplock.

Hallands Kalvelit kommer till Tjolöholm för en uppvisning. Barnen som deltar kommer att visa upp sina kalvar som de klippt och stylat. Jobbet med kalvarna är inte bara en skönhetstävling. I tävlingssammanhang ingår även till exempel utfodring och preparering av kalvens bädd.

Det är ett sätt att locka nya generationer att arbeta med djur. De ska lära sig att välja en fin kalv i gott skick från gården därhemma och sen sköta och träna den på bästa sätt.


Gastronomiska samtal i Halland håller tävlingen Matverk 2014 på lördagen. Tävlingens vinnare går till final i Gastronomiskt Forum, och möter där vinnare från resten av Sveriges landskap. De tävlande kommer att tillaga sina tävlingsrätter i Slottets kök och bedöms sedan av en jury. Prisutdelningen sker i Magasinet kl.14.

- Juryn består av sex personer från närområdet, bland andra representant från Kungsbacka kommun berättar Annika Arnesson från Gastronomiska samtal. Segraren går vidare till finalen som hålls i Nyköping i januari.

Roping är en fartfylld sport där skickliga ryttare tävlar i lassokastning i tre olika grenar. På Skördefesten kommer vi att få se en uppvisning med deltagande av sex ryttare. Bland andra den yngste ryttaren i Kinna Ropers, 10 år gammal, och den äldste i samma förening, 72 år.

-  Eftersom man i Sverige inte får använda sig av levande kalvar kastar man på en dummy av plast dragen efter en fyrhjuling, berättar ordförande i klubben Kinna Ropers, Kalle Carlsson. Hastigheten är cirka 30 km/timmen och på 5-10 sekunder har ryttaren fångat och fällt kalven.

Uppvisningarna kommer att ske återkommande under hela lördagen och söndagen. Det finns också möjlighet att som besökare prova på själva. Men inte då till häst utan från marken.

Skördefest på Tjolöholms Slott arrangeras för sjätte året i rad. Efter att ha startat i blygsam skala 2008 med öppen gård har arrangemanget växt och lockade förra året nästan 7000 besökare under två dagar.

Skördefest på Tjolöholms Slott arrangeras i samarbete med LRF Halland. Öppettiderna 5-6 oktober är kl 10-16.

Taggar: Evenemang, Hem

Kommentarer

#1
Thorsten Björkehed
2013-09-28 16:11

Tack för trevlig info.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.