Bild
Nästa artikel
I Ribeauvillé fick vi bästa platserna på campingen och kunde introducera den trevliga franska sedvänjan ”apéro”, gemensam drink före middagen.
I Ribeauvillé fick vi bästa platserna på campingen och kunde introducera den trevliga franska sedvänjan ”apéro”, gemensam drink före middagen.

Nomadliv på tur: Bubbel och babbel på favoritcampingen

KRÖNIKA

Efter flera dagar med många timmar på asfalten landade Nomadliv i Alsace i två nätter och alla kunde hämta andan.

Den där känslan när man stolt får visa upp sina favoriter för andra … Det finns alltid ett frö av ängslan för att ens förtjusning kanske inte delas av alla, men när vi kom till Ribeauvillé i Alsace försvann all sådan oro snabbt.
Den alltid lika serviceinriktade campingvärden Isabelle på Camping Pierre de Coubertin hade bokat in oss på fem platser som bildade en egen liten enklav med ömsom sol och ömsom skugga. 

Nu hade vi landat på vår första franska destination, så nu passade det fint att introducera det trivsamma franska begreppet ”apéro” för deltagarna; när man samlas före middagen och tar en drink tillsammans för att sedan gå var och en till sitt och äta.

Nomadliv på tur: Bubbel och babbel på favoritcampingen

Alltså drog Anita och jag iväg till supermarchén och plockade ihop lite läckra snacks och några flaskor lokalt bubbel, crémant d’Alsace, för gemensam avsmakning och fritt babbel.

Vi i Nomadliv funderar ibland på om vi förväntas agera mer guider på det där traditionella sättet, att vi undervisar våra deltagare i traktens historia, karaktärsdrag, sevärdheter och så vidare, och varje gång kommer vi fram till att det får bli väldigt korta dragningar och möjlighet till hur många frågor som helst istället. Som vi gärna googlar fram svaret på om vi inte redan har det i huvudet.

Det händer också att vi lägger ut en länk till en artikel eller ett wikipediainlägg i den chattgrupp vi skapar tillsammans med våra deltagare i början av resan och som är en viktig kommunikationskanal hela tiden. Givetvis blir vi lika glada om någon annan av resenärerna bidrar med egna kunskaper eller inlägg.

Klart vi måste pröva surkål när vi är i Alsace!
Klart vi måste pröva surkål när vi är i Alsace!

Den här gången pratade vi bland annat om traktens välrenommerade vita viner som en förberedelse för nästa dags besök med vinprovning på vinkooperativet Cave de Ribeauvillé. Och vi tipsade om trevliga promenad- eller cykelstråk ute i de böljande vinfälten.

Vinprovningen visade sig bli en succé; trevliga Valentine pratade utmärkt engelska och var generös med både kunskaper och vinskvättar, så ingen gick besviken från detta eleganta kooperativ som vi verkligen kan rekommendera till alla som passerar Alsace på vägen mellan Norden och södra Europa.

Vi hann också med lite traditionell choucroute (surkål) med tillbehör innan vi nästa dag fortsatte till ställplatsen Baume-les-Dame efter ett kort uppehåll vid bilmuseet Schlumpf i Mulhouse.

Ingen kände väl någon akut fara för en plötslig graviditet trots att storken kom till campingen och hälsade på.
Ingen kände väl någon akut fara för en plötslig graviditet trots att storken kom till campingen och hälsade på.

Baume-les-Dames ligger vid floden Doubs och är mest känt för närheten till Schweiz och sin goda ostfondue, men med tanke på att detta blev en av de absolut varmaste dagarna på hela resan var vi inte riktigt sugna på just den rätten.

Annars är faktiskt stormarknaden Super-U i Baume-les-Dames värd den lilla omvägen från motorvägen för den som vill proviantera riktigt fint. Den lokala hårdosten comté är en god tröst för svenskar som saknar sina fina svenska frukostostar och en repa i charkdisken resulterar i saftig jura-skinka och goda korvar.

Taggar: Krönikor

Den där känslan när man stolt får visa upp sina favoriter

Är du redan tidningsprenumerant? Skapa din digitala inloggning.

Registrera
Digital prenumeration
Sista chansen! Läs alla artiklar utan kostnad

Den här artikeln är del av vår Premium-tjänst. Testa nu helt gratis. Inget kreditkort behövs och provperioden avslutas automatiskt.

Läs mer

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.