Bild
Nästa artikel
Dethleffs Evan I 520 B visad på CMT

Dethleffs Evan I 520 B visad på CMT

CMT2014

För första gången visar Dethleffs upp serieversionen av den nya 520 cm korta Evan I 520 B som därmed sällar sig till skaran av världspremiärer på den här mässan.

Den här "minstingen" ger begreppet smidighet en ny innebörd tack vare den ovanligt korta längden på 520 cm. Vad som däremot inte har förändrats mot övriga Evan-modeller är den måttliga bredden på 215 cm. Även övriga Evan-modellers utrustning finns där vilket innebär att allt vad som kan tänkas vara nödvändigt för att resa på semester finns på plats om än i mindre format mot det vi är vana vid. Inredningen präglas av flexibilitet vilket lösningen för badrummet visar. Det går att variera i storlek och fördela om till garderob allt beroende på behov men har även duschmöjlighet. Köket är kompakt men har ändå ett 85 liters kylskåp. Det är även noterbart att inredningen i övrigt präglas av en ovanlig flexibilitet och hela bilens längd kan användas om längre last behöver tas med. Skidor och annat av samma karaktär får normalt plats i det yttre förvaringsutrymmet och det finns även praktiska fack i golvet. Inredningen präglas av ljusa material för att öka på den luftiga karaktären och som alternativ till tyg på dynorna kan skinn väljas som tillbehör.


Evan I 520 B finns, som de andra Evan-modellerna, i tre utföranden och är godkänd för fyra personer. Om taksängsalternativet väljs (190x150 cm) finns fyra fasta sovplatser tillgängliga. Med en lastkapacitet på nästan 1000 kilo är det inga problem att lasta in allt du kan tänkas behöva.

Det var på CMT 2012 som prototypen till Evan först visades upp för världen. Att tillverka en kompakt, integrerad och samtidigt flexibel bil som kunde anses sammanfoga fördelar med olika husbilskoncept orsakade stor uppståndelse. Det stora publikintresset gjorde att Dethleffs vågade ta steget och Evan blev en del av Dethleffs modellprogram. Det har nu med födelsen av minstingen visat sig att det finns ett önskemål om en liten bil som även fungerar i tät trafik och på mindre vägar.

Vid första anblicken ser Evan ut som en stor skåpbil eftersom överhänget är väldigt kort för att vara en husbil. Med den måttliga bredden på 215 cm får Evan till och med ett litet sportigt utseende i den mån man kan hävda det om husbilar och därmed utlovar designen en hög nivå av smidighet i trafiken. Fiats lågbyggda chassi gör sannolikt sitt till för att vägegenskaperna ska bli smidiga och Fiat Ducato är idag välrenommerat. Motorn är Fiat  turbodiesel och det finns en 90 liters tank, ESP, ASR och Hill Start Assist som standard. GRP-taket ger bra skydd mot hagel och är allmänt robust. Den stora hytten med stora glasytor erbjuder både bra sikt och rörelsefrihet. GRP golvet i kombination med en högpresterande Webasto dieselvärmare gör att Evan även fungerar på vintern. För att få in mycket ljus och ge en luftig bodel finns två takfönster som tillval och det finns två breda dörrar på sidan och baktill.

Läs mer om:

Dethleffs Evan I 520 B visad på CMT

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.