Bild
Nästa artikel
Årets mässöl koras under Stora Nolia idag

Årets mässöl koras under Stora Nolia idag

STORA NOLIA 2017

Stora Nolia har dragit igång och utöver alla husbilar och husvagnar kommer sex inresta domare att tillsammans med Darren Packman på umeåbryggeriet Beer Studio att idag prova de 67 sorters öl som anmälts till tävlingen om att bli årets mässöl.

Det är fullt med aktiviteter under alla mässdagar men idag, lördag den 5 augusti, ska årets mässöl koras.

– Vinnaren kommer att få brygga Nolia Beers officiella mässöl tillsammans med bryggeriet Beer Studio, säger Andreas Häggström, norrlandskontakt på Svenska Hembryggareföreningen som ställer ut på Stora Nolia där vinnaren kommer att meddelas under onsdagen.

Svenska hembryggareföreningen, SHBF, är en rikstäckande ideell förening som är öppen för alla som är intresserad av ölbryggning. Deras målsättning är att bevara ett gammalt svenskt kulturarv genom att sprida kunskap om traditionell öltillverkning i hemmet men också samla landets hembryggare i en rikstäckande förening. 

De anordnar, i samarbete med bryggeriet Beer Studio, Maltmagnus.se och Nolia Beer något som getts namnet Umeå Hembryggartävling. Vinsterna är, förutom presentkort till de tre främsta sorterna, att vinnaren får brygga Nolia Beers officiella mässöl tillsammans med bryggeriet Beer Studio. 

– Vi har fått in hela 67 olika öl från hela Sverige. De kommer att bedömas av certifierade shbf-domare, enligt shbf:s öltypsdefinitioner, säger Andreas Häggström, norrlandskontakt på Svenska Hembryggareföreningen.

Domarna flygs in för detta ändamål och det är första gången en ölbedöming görs i Umeå. Bedömingen görs på lördag 5 augusti klockan 12-17 på Beer Studio och vinnaren kommer att presenteras på Stora Nolia i samband med en föreläsning som hålls på onsdag. Där berättar funktionärer från Svenska Hembryggareföreningen mer om hembryggningskultur förr och nu, ölstilar, bryggtekniker, olika råvaror, jästkulturer, vattenbehandling och annat spännande som hör hembryggning till.


– Det känns helt fantastiskt att så många anmält sitt intresse till tävlingen och att så många öler deltar i tävlingen. Med tanke på vilken kvalitet många hemmabryggare håller är jag säker på att det öl som väljs ut kommer att vara fantastiskt, säger Sussi Wikström, projektledare för Nolia Beer.

Hon berättar att det blir besökare och jury som, under Nolia Beer 2017, väljer ut vilket bryggeri som får brygga 2018 års festivalöl tillsammans med en hembryggare.

Taggar: Mässor

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.