Bild
Nästa artikel
Bakom kulisserna på Stora Nolia

Bakom kulisserna på Stora Nolia

STORA NOLIA 2017

Att ordna en mässa kräver mer arbete än de flesta inser. Som ett ovanligt drag berättar Stora Nolia på mässans sista dag i ett pressmeddelande om det arbete som ligger bakom årets mässa.

För en utomstående kan det vara svårt att förstå hur mycket arbete som läggs ner inför, under och efter Stora Nolias genomförande.

– Vi har varje dag mellan 200–300 personer som jobbar med mässan under genomförandet, men också ett antal personer som arbetar med Stora Nolia året runt, säger Tommy Abrahamsson, vd på Nolia AB som arrangerar mässan.

Det är en stor organisation som krävs för att få en mässa av Stora Nolias storlek att fungera. 

– Stora Nolia har 480 utställare, endast 14 färre än senast mässan gick i Umeå och fler utställare i shoppinghallen än förra gången, 116 i år mot 111 för två år sedan, säger Tommy Abrahamsson vidare.

Varje år samlar mässan 470–500 utställare och årets mässa är inget undantag.

– Dessutom har vi ett husvagns- och husbilsområdet som vuxit med 20 procent utan att andra områden påverkats negativt.

Han berättar att antalet utställare inte anger hur många som verkligen jobbar från utställarna.

– I år har vi utfärdat nära 4 000 utställarkort och endagsbiljetter till personal som ska arbeta i utställarnas montrar. Det är som om alla invånarna i Norsjö kommun skulle komma och jobba i mässans montrar.

– Inför och under mässan marknadsför vi att Stora Nolia går i Umeå för runt 2 miljoner kronor. Vi har också över 5 000 besökare i snitt per dag på vår hemsida. För att locka folk till mässan och Umeå har över 25 scenframträdanden under mässans 9 dagar med flera större programpunkter eller föreläsningar. För att bara nämna några, har vi år haft Babblarna, Tobbe Trollkarl, Anna Kinberg Batra och Ace Wilder på mässa, avslutar Tommy Abrahamsson.


För att kunna hantera mässans storlek, de många utställarna och de tusentals besökarna varje dag, krävs stora insatser.

– Det läggs drygt 11 000 arbetstimmar under genomförandet. Dessutom arbetas det inför mässan med bland annat el, bygg och transport. Vi har också mängder av personer från föreningslivet som bland annat städar, sköter insamling av återvinningsbart material och sköter parkeringarna. I år kommer mässan att generera intäkter till föreningslivet på ungefär 800 000 kronor, säger Tommy Abrahamsson, vd på Nolia AB som arrangerar Stora Nolia.

Det läggs bland annat över 9 000 kvadratmeter golv och 3 500 kvadratmeter matta. Under mässan samlas och in 65 ton återvinningsbart material, eller motsvarande tio sopbilar.

– I år kommer vi bland annat att samla in tolv 12 ton wellpapp, vilket motsvarar ungefär 30 000 kartonger, säger Nolias vd.

Han berättar att Nolia har egen personal som arbetar med mässan under hela året.

– Det handlar både om projektledare och säljare som ser till att mässan fylls med utställare och att mässan fungerar för både besökare, utställare och personal, säger Tommy Abrahamsson.

Det finns flera funktioner under en mässa som besökare inte märker.

– Det handlar bland annat om våra kvalitetsvärdar som ser till att utställarna får den hjälp de behöver under mässan, elektriker som ser till att alla har ström och logistikpersonal som ser till att varor kommer ut på mässan varje dag innan öppning, säger Tommy Abrahamsson.

Taggar: Mässor

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.