Nästa artikel
100 000 bilar misstänks ha skruvad mätare
NYHETER

100 000 bilar misstänks ha skruvad mätare

Publicerad 8 februari 2019 (uppdaterad 8 februari 2019)
Trots försiktighetsåtgärder från flera parter som hanterar bilinformation slipper bilar med manipulerad mätarställning genom nätet. Bilförsäljningssajten Wayke har upptäckt flera bilar bland sina annonser och dessa avpubliceras omedelbart.

Wayke, Sveriges näst största marknadsplats för bilar, skärper säkerheten ytterligare efter TV4-granskningen som visar att Transportstyrelsen har gett ut felaktiga uppgifter om ett antal bilars mätarställning. I en omfattande extra genomlysning av sajtens 51 000 bilar avslöjades 19 bilar med suspekt mätarställning, trots de tidigare hårda kontrollerna. 

De 19 bilarna är bortplockade och ägarna har informerats. Bilarna upptäcktes genom en kombination av både automatiska och manuella kontroller. 

Vi jobbar hela tiden rigoröst för att rata tvivelaktiga bilar innan de läggs ut på siten. Det handlar om att lägga ett nät med många olika mätpunkter och variabler för att ringa in de här bilarna. Att myndigheter kunnat manipuleras till att lämna ut felaktiga uppgifter visar dock hur pass svårt och omfattande det här arbetet är. Det gäller att hela tiden förbättra tekniken runt automatiska kontroller av fordon, allt för att få bort de här bilarna från marknaden, säger Martin Fransson som är vd på Wayke. 

Transportstyrelsen och besiktningsföretagen har återinfört den mätarställningskontroll som försvann förra året, men det har funnits en glipa där manipulerade bilar har kommit ut på marknaden. Det finns över hundratusen bilar med inkonsekvent mätarställning på Svenska marknaden för tillfället.

Här är några tips för att undvika skruvade mätare

1. Använd flera olika internettjänster för att bilda dig en uppfattning om bilens historik. Till exempel Transportstyrelsens e-tjänst och CARFAX.

2. Titta i den fysiska serviceboken, hänger service och miltal ihop med datum då stämplar är gjorda. 

3. Gör en egen bedömning av bilens skick i förhållande till år och miltal. Ett enkelt sätt är att titta hur slitna vissa delar är, exempelvis ratten, pedalgummi och stolar.

4. Försök hitta den tidigare ägaren och kontrollera hur långt bilen hade gått då den såldes. Är du bara trevlig så uppskattar de flesta ett sådant samtal. 

5. Använd en handelsplats och/eller handlare som kontrollerar bilarna själva. Redan där har du reducerat risken betydligt.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.