Bild
Nästa artikel
2 av 5 barn har åkt bil utan bälte

2 av 5 barn har åkt bil utan bälte

Nyheter

Svenska föräldrar slarvar med barnens bilbälte när de kör kortare sträckor. 19 procent av 5-7-åringarna har någon gång åkt utan bälte.

Svensk lag säger att alla som åker bil ska ha bilbältet på, och att det är förarens ansvar att se till att passagerare under 15 år ska använda bältet. Ändå får många barn åka bil utan bältet när det handlar om kortare sträckor, visar en ny undersökning om barn och trafiksäkerhet som beställts av Volvia försäkringar.

Undersökningen visar att två av fem, eller mer exakt 19 procent, av barnen som är mellan fem och sju år gamla har åkt bil utan bälte under en kortare sträcka. För åtta till tioåringarna är siffran 17 procent, medan 14 procent av tre- och fyraåringarna och åtta procent av noll till tvååringarna har åkt bil utan att ha bälte på sig.

Enligt Sofia Bergfors, marknadsansvarig på Volvia försäkringar, rör det sig ofta om resor till och från förskolan eller inom bostadsområdet. Men risken för olyckor bör ändå respekteras på sådana sträckor.

– Många upplever antagligen att risken för en olycka är liten när man kör korta sträckor. Men man vet aldrig när olyckan kan vara framme. Ett barn utan bälte klarar inte att hålla sig kvar på sätet vid en häftig inbromsning i 30 kilometer i timmen, säger Sofia Bergfors.

Många åker utan bälteskudde
Undersökningen visar också att 16 procent av åttaåringarna och 17 procent av nioåringarna som är mindre än 135 centimeter långa åker bil utan bil utan bälteskudde. Detta trots att lagen säger att barn som är kortare än 135 centimeter ska använda en skyddsanordning i stil med bilbarnstol eller bälteskudde.


Det är vanligt att svenska föräldrar är osäkra på vilka regler som gäller med barn i bilen. 36 procent vill ha mer information och 24 procent känner sig inte säkra på hur barn ska placeras i bilen.

Undersökningen bygger på 1 000 intervjuer med personer från hela landet.

Taggar: Nyheter, Hem

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.