Bild
Nästa artikel

För få körkort dras in

NYHETER

Antalet återkallade körkort ökade med 33 procent mellan 2012 och 2013. Under 2013 återkallades 39 639 körkort vilket är den högsta siffran någonsin men de borde varit fler menar Transportstyrelsen.

Antalet återkallelser på grund av medicinska skäl ökar med 23 procent från 7 187 till 8 854. En ökning som dock borde vara betydligt större tycker Transportstyrelsen i ett pressmeddelande.

Mellan 2012 och 2013 ökade antalet återkallelser kraftigt från 29 622 till 39 639. Ökningen kan förklaras av två huvudsakliga orsaker.

– Under förra året kunde vi arbeta av och avsluta många äldre ärenden som dragit ut på tiden, vilket känns väldigt bra och detta ger utslag i statistiken, säger Katarina Fröberg, körkortsdirektör på Transport-styrelsen. Dessutom är det rimligt att det effektiviseringsarbete som vi arbetat med under längre tid nu också visar sig genom kortare handläggningstider.

Den överlägset vanligaste orsaken till att ett körkort återkallas är det som definieras som "en väsentlig överträdelse". Det rör sig vanligtvis om en kraftig fortkörning men det kan också röra sig om exempelvis körning mot rödljus eller olovlig körning. Totalt gjordes 21 721 återkallelser i den kategorin under 2013 jämfört med 15 525 under 2012.

Antalet körkort som återkallas på grund av medicinska skäl (återkallelse-grund 7 och 8) var under 2013 8 854 st. Även om man kan konstatera en ökning med 23 procent från året innan är det fortfarande en otillfredställande siffra som borde vara betydligt högre.

– Varje år drabbas 55 000 svenskar av demens och stroke. Sjukdomar som allvarligt påverkar förmågan att köra fordon. Läkare är skyldig att anmäla olämpliga förare till oss. Visserligen ser vi en ökning men sett till hur många som faktiskt insjuknar är det uppenbart att det inte är tillräckligt, säger Lars Englund, chefsläkare på Transportstyrelsen.

Taggar: Nyheter

Kommentarer

#1
bengan
2014-03-13 08:20

Införande av samma regel system vad gäller förnyelse av körkort av de tunga behörigheterna, dvs 5år i taget och när man fyllt 45 år. Sitter för många vid husbils rattarna som knappt kan gå, se, höra och gud vet vad åkommor dom dras med.
Alcolås borde det också vara lag på i fordon inrättat som bo bil.
Alkohol och husbil är en mycket vanlig kombination, sup till på kvällen och blås i mätaren morgonen efter.....plus eventuellt alla andra piller förarna tuggar för att fungera...

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.