Bild
Nästa artikel

47 000 får inte längre köra

REGLER

Nu är det bara en månad kvar innan de gamla förarbevisen för terrängskoter och moped klass I slutar att gälla. Men Transportstyrelsen konstaterar att cirka 47 000 anmälningar om utbyte fortfarande inte kommit in. I dagarna skickar myndigheten därför ut en sista påminnelse.

 

De äldre förarbevisen upphörde ursprungligen att gälla den 31 december 2012, men eftersom många innehavare inte bytte ut sina förarbevis och därmed förlorade rätten att köra, beslutade regeringen att förlänga giltighetstiden för de gamla förarbevisen fram till den 1 november 2013.

Under våren har Transportstyrelsen skickat ut nya påminnelser till alla innehavare om att byta ut sina förarbevis. Men nu – en månad innan giltighetstiden går ut – har 47 000 ansökningar fortfarande inte kommit in. Av dessa är cirka 23 000 utbyten av förarbevis för moped klass I. Resterande 24 000 är förarbevis för terrängskoter.

– Man kan ana att många av dem som inte bytt ut inte heller är intresserade av att göra det, men naturligtvis är det bekymmersamt att så många inte skickat in sin ansökan, säger Katarina Fröberg, direktör för körkortsavdelningen på Transportstyrelsen.

Transportstyrelsen skickar nu ut nya påminnelser 

För att försäkra sig om att alla innehavare av förarbevis verkligen nås av beskedet om utbyte gör Transportstyrelsen i dagarna ytterligare ett utskick med påminnelser. Om man inte kommit in med sin ansökan om utbyte senast den 1 november 2013, förlorar man rätten att köra – och måste genomgå ny utbildning och avlägga nya prov för att få köra igen.

Cirka 10 000 av innehavarna av förarbevis för terrängskoter har också tagit körkort eller traktorkort före den 1 januari 2000 och har rätt att köra terränghjuling eller snöskoter med stöd av det. De behöver inte byta ut sitt förarbevis men kan göra det. 

Taggar: Nyheter, Hem

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.