Bild
Nästa artikel
Alde firar 70!

Alde firar 70!

NYHETER

Det var den 1 april 1949 när den sinnrike och drivne uppfinnaren Alde Rask startade bolaget Alde. Sjuttio år senare är företaget ett av de ledande inom sitt segment och det enda som är sig likt sedan starten är att huvudkontoret fortfarande återfinns i Färlöv.

Det kan synas som en paradox att starta ett bolag den 1 april men idag lär ingen le i mjugg åt detta välkända privatägda bolag. Med världsledande teknologi som spridits till de flesta länder är namnet mer välkänt och respekterat än någonsin. Med den framgång som fritidsfordon har i många länder dessutom med ett självförtroende som är välförtjänt. I fjol sålde de drygt 30 000 värmesystem!

Att bli världsledande är några få förunnat men Alde International Systems AB är ett av dessa bolag. Att dessutom lyckas behålla sina rötter i en relativt liten ort utanför Kristianstad får även det ses som en bedrift, för det är i Färlöv som huvudkontoret fortfarande återfinns, även om det numer också finns anläggningar i Tyskland, Storbritannien och USA. När nu företaget passerar sin 70-årsdag passar vi på att ge en liten bakgrund.

Vi ska dock inte fördjupa oss i tekniska detaljer då Aldes produkter knappast kan ha gått någon med husbil eller husvagn förbi och vi förflyttar oss genast till 1949. Andra världskriget hade precis avslutats och trots alla umbäranden började en framtidsoptimism skönjas. Det började produceras bilar igen och behovet av transporter under återuppbyggnaden av Europa var stort så Alde Rask och hans två svågrar Gunnar Eklund och Erik Ohlin började bygga släpvagnar och produkter till dessa.

Vi är inne i en period med snabb teknisk utveckling och Aldes bidrag blev elektriska bromsar till släpvagnarna. Året därpå, 1950, var det dags för en husvagn. Ingen kan säga helt säkert men den kaross som sattes på en av deras släpvagnar menar i varje fall Alde troligen eller möjligen var den första svensktillverkade husvagn som såg dagens ljus.

Värmen skulle dock dröja till 1966 då en lättklädd dam förkunnade att den perfekta husvagnsvärmen äntligen fanns att tillgå. Uppmärksamheten för Alde blev stor och intresset tog fart i en tid då privatbilismen utvecklades i en rasande takt och camping blev ett allmänt begrepp. När Alde Rask gjorde en av sina många resor till kontinenten lyckades han dessutom skapa intresse för sitt värmesystem där och den första exporten gick till Jugoslavien.

1973 sker de första ägarförändringarna, Alde blir Optimus-Alde och i samband med det presenteras Comfortpannan och reklamen trycks numer även på såväl tyska som engelska. 1986 är det dags för nästa ägarförändring när Mats Ebenstrand, Lars Thuresson, Lars-Göran Andersson och Bo Griwell tar över bolaget och samtidigt ändrar namnet till Alde Internationell AB.

1993 kom så äntligen den nu välkända nya gasolpannan, Alde Compact 3000.  När den visades upp på Scandinavian Caravan Show 1994 var intresset stort och bland andra började marknadsledande Kabe montera in den i sina husvagnar och 2006 blev värmen vattenburen och den nya sifferkombinationen 3010.

1997 inleddes en internationell expansion när företaget återigen byter ägare, nu till en internationell företagsgrupp, och när vi byter millenium bildas ett tyskt dotterbolag när Primus värmedivision blir en del av Alde. 2009 bildas ett dotterbolag i Storbritannien och 2012 är det dags för USA.

Nu skriver vi 2019 men vem vet vad Alde har i bakfickan inför framtiden!

Taggar: Nyheter

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.