Bild
Nästa artikel
Allt färre klarar uppkörningen

Allt färre klarar uppkörningen

NYHETER

Aldrig tidigare har så många misslyckats med uppkörningen. Under första halvåret i år underkändes mer än hälften av förarproven. Det rapporterar Borås Tidning.

47,8 procent av uppkörningarna blev godkända under första halvåret i år. Det är en rekordlågnivå som följer en tioårig trend. 

– Vi har trott att det måste ta stopp någon gång och plana ut, eller att trenden ska kunna vändas. Men det fortsätter att gå nedåt, säger Rikard Granlund, biträdande chef för förarprov på Trafikverket till Borås Tidning.

För att ta reda på varför allt färre klarar förarprovet ska Statens väg- och transportforskningsinstitut nu påbörja en utredning.

– Innan dess blir det bara spekulationer. Men den största parametern i hur bra man presterar på uppkörningen handlar ju om hur väl man är förberedd, säger Rikard Granlund till Borås Tidning.

En teori är att allt fler vänder sig till så kallade "svarta trafikskolor", det vill säga privata aktörer som håller nere sina priser genom att inte betala skatter och avgifter. De är i regel inte heller utbildade körskolelärare.

– Det är inget vi undersöker på något sätt men det är klart att vi ser vissa saker. När samma personer hänger utanför våra lokaler väldigt ofta och till och med skjutsar ungdomar till uppkörningen, säger Rikard Granlund till Borås Tidning.

Artikeln ursprugligen publicerad på Vi Bilägares hemsida.

Taggar: Nyheter

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.