Bild
Nästa artikel
Allt fler nyckellösa bilstölder

Allt fler nyckellösa bilstölder

NYHETER

Så kallade ”relä-attacker” har ökat markant i år och tjuvarna stjäl bilen från uppfarten på natten. För att skydda dig ska du stoppa bilnyckeln i plåtburk.

Försäkringsbolaget If har under 2018 sett en ökning i en viss typ av tillvägagångssätt som biltjuvar använder sig av för att stjäla bilar. Det har visat sig att moderna bilar med nyckellösa system ligger i farozonen.

Funktionen kallas på engelska keyless eller Keyless Go, alltså att man bara behöver vara i närheten av bilen med nyckeln för att den ska låsa upp sig. Detta utnyttjar brottslingarna. De sonderar terrängen i bostadsområden med nya bilar och fångar med en relä-sändare upp signalen från bilnyckeln inne i huset så att de sedan kan låsa upp bilen, starta den och åka iväg.

– Brotten sker i regel nattetid och vanligen rör det sig om två gärningsmän – en utanför ytterdörren som fångar upp signalen från bilnycklarna, som man ju ofta har i hallen, och en med en reläsändare eller förstärkare precis i anslutning till bilen, säger Josefin Hamilton, ansvarig för skadeförebyggande arbete på If.

Försäkringsbolaget berättar att de 2017 mottog ett fåtal anmälningar om så kallade relä-attacker, men att de under 2018 har fått in flera anmälningar i veckan. 

Råden för att undvika att bilen stjäls är att förvara bilnyckeln i en plåtburk med lock för att förhindra att tjuvarna plockar upp signalen utanför ytterdörren. Det finns också speciella fodral att köpa som blockerar signalen. Andra tips är bland annat att installera ytterbelysning med rörelsesensor om man bor i villa, eller att använda sig av rattkrycka och hjullås.

Artikeln ursprungligen publicerad på Vi Bilägares hemsida.

Taggar: Nyheter

Kommentarer

#1
Henrik Hagström
2018-09-29 09:45

Dags att biltillverkarna använder sig av ansiksigenkänning typ Iphone. Och låser upp bilen omrätt person kommer.

Vill du låna utbilen låses bilen upp med en 6 siffrig kod. En liten kammera i dörren, skulle eliminera en radiosändning mellan nyckel och bil, som går att snappa upp.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.