Bild
Nästa artikel
Användningen av databasen Strada stramas upp

Användningen av databasen Strada stramas upp

NYHETER

Transportstyrelsen begränsar inför en lagändring tillgången till olycksdatabasen Strada som innehåller en rad känsliga personuppgifter. Den får nu inte längre användas av vissa privata aktörer för att öka säkerheten runt informationen.

Våra bilar skapar ständigt stora datamängder, både när det gäller bilarna själva och det de ger i större sammanhang som vid olyckssituationer. Den stora datamängden blir mer och mer känslig vilket inte minst gäller olycksdatabasen Strada som är en del av Nollvisionsarbetet i Sverige och används för att främja trafiksäkerheten. Strada innehåller uppgifter om skador och olyckor i vägtrafiken, och därmed även känsliga personuppgifter.

Idag finns det cirka 900 användare med direktåtkomst till Strada uttagswebb som kommuner, polis och andra myndigheter samt högskolor och universitet. Men det finns fler, även fordonsindustrin, försäkringsbolag, konsulter och branschorganisationer använder Strada och det är denna kategori med cirka 200 användare som berörs av avstängningen.

–Vi har gjort en översyn av vilka som har rätt till åtkomst i Strada. Resultatet är att vi nu stänger tillgången till ett antal externa användare som vi bedömer inte uppfyller förutsättningarna för att få tillgång till informationen, säger Lena Vidin som är chef för sektionen för strategisk analys på Transportstyrelsen i ett pressmeddelande.

Översyn av sekretessbestämmelserna är en del i förberedelserna inför införandet av den nya så kallade Strada-lagen. Med Strada-lagen kommer dataskyddssekretessen att skärpas. Enligt den tolkning som nu gjorts kan myndigheten bara bevilja åtkomst till de som använder uppgifterna för forskning med godkännande från Etikprövnings­myndigheten samt till myndigheter och kommuner där behandlingen av uppgifterna är nödvändig med hänsyn till viktigt allmänt intresse.

– Strada är ett verktyg för ökad trafiksäkerhet och de berörda användarna har behov av informationen i databasen. Vi kommer att arbeta vidare för att hitta lösningar för att möta de behoven, samtidigt som vi gör det inom ramen för de regler som omgärdar de personuppgifter som finns i Strada, säger Lena Vidin.

Taggar: Nyheter

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.