Nästa artikel
Är biogas framtiden för husbilar?
NYHETER

Är biogas framtiden för husbilar?

Publicerad 18 september 2019
De första fordonen som har alternativ till dagens husbilars dieselmotorer kommer nu ut i trafik. MatHem börjar nu att köra med Ivecos biogasbil och Iveco används som bekant även som basfordon till husbilar.

Nu är MatHems första biogasdrivna leveransbilar i rullning på Stockholms och Göteborgs gator. Det är en drivlina som anses bättre ur miljösynpunkt och inte lider av elbilarnas korta räckvidd när det gäller tyngre fordon. Det är nog med sådana här projekt som vi kan förvänta oss att teknikutvecklingen kommer att ske för även om husbilismen växer i hela Europa är den en för marginell fordonskategori för att styra utvecklingen.

– Många av våra kunder är småbarnsfamiljer som inte hinner handla, så för oss handlar det om att skapa trygghet för kunden. För att kunna göra det krävs flexibilitet gällande transporten. Vi har testat lite olika lösningar där vi strävar efter så hållbara och enkla transportmetoder som möjligt. Vår senaste satsning är på biogasbilar från IVECO, säger Frederik Engelfeldt, distributionschef på MatHem i ett pressmeddelande om den nya satsningen på biogasbilar.

De nya biogasbilarna har utvecklats främst för tätbebyggda områden eftersom det även kräver en utbyggnad av infrastrukturen vilket än så länge är förbehållet större städer. Därför rullar MatHems första biogasbilar på Stockholms och Göteborgs gator.

– Vi jobbar hela tiden med att tänka framåt och i och med Kinneviks investering har vi även de finansiella muskler vi behöver för att kunna fortsätta arbetet. Nu har vi valt att testa biogas då vi upplever att det erbjuder flera fördelar ur ett hållbarhetsperspektiv samt när det kommer till bland annat tankning. Gas är supersmidigt och vi känner att vi är på väg i rätt riktning, meddelar Frederik Engelfeldt.

Hos IVECO är glädjen stor över det nya samarbetet med MatHem. 

– Det är kul att allt fler börjar uppmärksamma fördelarna med biogas och att man väljer att satsa på våra bilar. Biogas erbjuder fördelar som 4 dBA lägre bullernivå, 70 % lägre NOx, 96 % färre partiklar, goda möjligheter för körplanering och lägsta klimatpåverkan. I slutändan blir det ju både en hållbar lösning för verksamheten i stort och för chauffören som ska köra bilen, säger Jan-Åke Carlsson, Marketing Manager, IVECO North Europe & Baltics.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.