Nästa artikel
Årets ställplats 2011
Nyheter

Årets ställplats 2011

Publicerad 22 augusti 2011 (uppdaterad 28 september 2011)
Vilken vinner? Vi har fem stycken kandidater som är nominerade till årets tävling. Förra året vann Edanöbron i Trosa. Rösta genom att skriva nummer och namn på ställplatsen i ämnesradenn samt ditt namn och adress till redaktionen@husbilhusvagn.se senast 11/9.

 

1. Trångsviken, Jämtland – utmärkt stopp på vägen till Åre
I  den lilla byn några mil väster om Östersund frodas småföretagen. Bakom denna härliga entrepenörsanda står kreativa människor som ser möjligheter i sin omgivning och gör något bra av dem.
En av eldsjälarna är Eskil Pihl, tidigare polis numera pensionär och husbilsåkare. I många år har Eskil arbetat för att skapa ställplatsmöjlighet i sin hembygd.
 
Arbetet har givit lön för mödan och sedan 2009 kan byn erbjuda flera trevliga platser. Kommer du med husbil till Trångsviken finns ställplats både nära den trevliga bygdegården med restaurang, toaletter, bastu och dusch, men också vid strandkanten. Väljer man att stå här är det nära till fisket, sommarpuben och eventuella odjur i Storsjön. 
Trångsviken ligger vid E14 på vägen till Åre, cirka 45 km från Östersund. Ställplatsen erbjuder el, vattenpåfyllning, sopkärl, toalett och dusch (och bastubad som kostar 30 kronor). Avgiften är 100 kronor plus 30 kronor för el per natt. 
 
2. Kårehamn, Öland – trivsamt nära fiskkrog och lugn strand
ν Det gamla fiskeläget på Ölands östra sida norr om Borgholm tar upp kampen med Böda hamn om bästa ställplatsen på ön. Det är hamnkapten Stefan Milsten som jobbar stenhårt för att sätta Kårehamn på Sveriges ställplatskarta.
Nu ser han ut att lyckas, för fler och fler upptäcker lugnet och skönheten i trakten. Dessutom är vägen hit en upplevelse i sig – man passerar alvamark och två färistar.
 
Själva ställplatsen är en asfalterad yta nära eluttag och servicebyggnaden med tre utomordentligt fräscha toaletter och tre moderna duschar. På andra sidan byggnaden finns en smart utslagsvask och latrintömning samt färskvatten. Här får också några fordon plats, dock utan samma kvällssol. Det finns flera platser ute på den långa piren, även dessa med el. 
Krogen, som säljer färsk fisk och färdiglagade rätter, gör en omtalad Fish and chips. Dessutom har man rättigheter, vilket passar extra bra på torsdagar när det ordnas trubadurkväll ute på verandan. 
Ställplatsavgiften samlas in på kvällen och är 130 kronor plus 20 kronor för el. 
 
3. Skanör, Skåne – jetset & tjusig solnedgång över Öresund
Sommartid är de två ställ-platserna i anslutning till Skanörs gästhamn och marina riktiga pärlor. 
Den ena platsen är en vanlig parkering på grusunderlag. 
Ytan är stor och plan och möjligheten att ställa husbilen så att man kan njuta av den fina solnegången över Öresund, är god. Överhuvudtaget är det ett utmärkt ställe att sitta och spana på. Folk strömmar hela tiden till för att köpa glass eller ta sig ett kvällsdopp. 
Vill man frottera sig med det fina folket i området (Falsterbo ligger bara några kilometer bort) äter man sin middag på Skanörs Fiskrögeri, en trevlig krog med hyfsat hög svansföring och matchad prisnivå. I hamnen finns också en delikatessbod som säljer fisk och skaldjur.
I servicehuset tillhörande gästhamnen finns toaletter, dusch, latrin och utslagsvask. 
Den andra platsen är också en parkering där husbilar och husvagnar är välkomna på ena långsidan. Här står man bakom sanddynorna och den långa fina stranden, men utan kvällssol. Båda platserna är avgiftsbelagda under högsäsong mellan kl 08.00-15.00. Avgiften på 130 kronor tas upp på morgonen av personal från Vellinge kommun.
 
4. Östgöta Camping Mantorp – funktionell men utan charm
ν Den är inte den vackraste av platser men en utmärkt trotjänare på väg till eller från  sydligare breddgrader. Ställplatsen i Mantorp ligger bara några kilometer från E4:an och är enkel att finna, även i nattmörker. 
Ett stenkast från platsen ligger butiken Östgöta Camping och det är här du betalar ställplatsavgiften. Fordonskunder i butiken parkerar för natten för 50 kronor medan priset för övriga är 100 kronor. 
Det finns ett antal elplatser längs med ena sidan staketet. Elen är gratis men först till kvarn gäller. 
Själva platsen är plan och grusad. Området är inhägnat men det finns ingen grind som låses, ställplatsen är öppen dygnet runt.
 
Utmärkande för ställplatsen i Mantorp är serviceanläggningen med alla nödvändiga funktioner en campare på genomresa behöver– färskvatten, latrintömning, utslagsvask, dusch, toalett och gratis tvättmaskin. Det är inte toppmodernt men praktiskt. Närheten till butiken med tillbehör och verkstad gör inte ställplatsen sämre. Här kan man passa på att handla viktiga saker till fritidsfordonet som exempelvis gasol.
 
5. Tosteberga, Skåne – lugnt och fridfullt vid Hanöbukten
ν I  nordöstra Skåne finns en ny och mycket trivsam ställplats belägen i Tosteberga fiskehamn. Uppställd här kan man njuta av härlig havsutsikt mot den långa Hanöbukten.
Det finns cirka 15-20 platser, beroende på storlek av fordon. Ställplatsen är också utrustad med el och färskvatten samt plats att tömma spillvatten. Det finns grillplats med sittplatser och ett nybyggt servicehus med toa och duschar. Dessutom ett kök  med diskmaskin och kokmöjligheter.
 
Tosteberga erbjuder en lugn och fridfull plats. I området finns Skånes enda skärgård med gott om sjöfågel.
I hamnen finns även möjlighet att sjösätta egen medtagen båt samt goda fiskemöjligheter. 
Dygnspris med el är 120 kronor (2011). 
Vill man åka på en trevlig utflykt tar man av från E22, cirka 12 km öster om Kristianstad. Därefter söderut mot Trolle Ljungby (2 km), sedan vänster vid Trolle Ljungby slott mot Tosteberga ( 5 km). Ta höger i Tosteberga samhälle ner mot hamnen ( 1,5 km). Det är en vacker väg som kantas av kor och hästar och fina hus.

1. Trångsviken, Jämtland

2. Kårehamn, Öland

3. Skanör, Skåne

4. Östgöta Camping Mantorp

5. Tosteberga, Skåne

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.