Bild
Nästa artikel

Autobahn kan få vägtull för turister

TRAFIK

Långa bilköer och förfallande vägar gör att tyskarna ser rött. Nu öppnar man för möjligheten att ta betalt av utlänningar på Autobahn.

Tyskland ligger centralt i Europa med gränser mot många andra länder. Det gör att inte bara tyskar befolkar motorvägsnätet Autobahn, utan även gott om utlänningar. Enligt Svenska Dagbladet drabbas bilisterna av allt längre bilköer, samtidigt som vägarna förfaller. Det får tyskarna att se rött.

De tyska kristdemokraterna i Bayern, CSU, tillika Angela Merkels systerparti, gick enligt SvD till val på att man ska tvinga utländska bilister och åkare att betala för att få köra på Autobahn, ett krav för att skriva under en regeringskoalition. Pengarna ska användas till underhåll av vägarna.

Förslaget har dock stött på problem. EU-lagar kan sätta stopp för modellen där utlänningar tvingas betala medan tyskarna slipper, men att tvinga tyskarna att betala är samtidigt inte aktuellt för CSU.

Hittar lösning
Nu kan det dock finnas en öppning för att driva igenom en lag. Enligt SvD har EU:s transportkommissionär, Siim Kallas, öppnat för en modell där alla måste betala vägtullen, men där tyskarna får tillbaka pengarna i form av rabatt på bilskatten.

Modellen som föreslås hämtas från Österrike, där bilisterna köper ett klistermärke som man sätter på framrutan för att visa att avgiften är betald. Enligt förslaget ska det kosta 100 euro, motsvarande 880 kronor, om året att köra på Autobahn. För dem som bara ska köra genom landet tillfälligt ska dock mindre kostsamma varianter finnas.

För tillfället har inget beslut tagits, men enligt vad SvD erfar ska frågan ligga nära till hands i de pågående förhandlingarna för regeringsbildningen.

Avgifter på svenska vägar bara för svenskar.

Sverige går en annan väg. Läs bloggen om förslaget med svenska vägavgifter.

Taggar: Nyheter, Hem

Kommentarer

#1
Hans Rydell
2013-11-06 18:25

Kan tyskarna, kan vi: alltså föreslå en avgift för utländska åkare. Titta på tyskarnas ide om hur förbigå vissa bestämmelser. ( EU-lagar)

#2
Lars-E Lindbergh
2013-11-06 21:02

Väg-/Km-avgifter::: Det betalade vi som Svenska bussåkare redan på -80 talet - inget märkvärdigt....
CH har haft motorvägsavgifter i många år - Sticker som man måste köpa före inkörsel eller hos tullen. Gäller ett år
Spanska/franska väghållare tar betalt för den som utnyttjar motorvägen.
Torde vara enkelt för Tyskland eller Sverige att införa vägsavgifter
lel

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.