Bild
Nästa artikel
genrebild
genrebild

B-kort för manuellt växlad bil snart onödigt

NYHETER

Elbilar, personbilar och även i allt större grad husbilar, är allt mer sällan utrustade med manuell växellåda. Utvecklingen går snabbt och snart kan körkort som även tillåter manuellt växlade bilar vara onödiga.

Vår förlagskollega Vi Bilägare fick en fråga från en läsare om råd vid körkortstagning för sina barn. Ska de ta körkort som gäller även för manuellt växlad bil?

Som bekant förs en intensiv debatt om framtidens fordon där olika typer av hybrid samt eldrivna fordon tar en successivt större andel av nyförsäljningen. Vi Bilägare vände sig till Bil Sweden för att få försäljningsstatistik på personbilar med automat respektive manuell växellåda. Situationen skiljer sig från den med husbilar men när det gäller tunga fordon i allmänhet är utvecklingen tydlig, utbudet av buss eller lastbil med manuell låda är så magert att uppkörning med lastbil undantagits från bestämmelsen om manuell växellåda vid uppkörning.

Vid millenieskiftet uppgav Bil Sweden att bara 16 procent av nybilsförsäljningen hade automatlåda men 2012 hade andelen ökat till 35,7 procent. Ytterligare fem år senare hade andelen nya bilar med automatväxel ökat till 63,2 procent.

I stort sett alla laddhybrider och helelbilar har automat eller ingen växellåda alls. Den utvecklingen kommer att fortgå i takt med att också autonoma körprogram utvecklas. Utvecklingen beror på skärpta krav både på miljö och trafiksäkerhet.

När det gäller husbilar kan inte bilregistret på något enkelt sätt ange andelen nysålda husbilar med automatlåda. Den bästa upskattning deras presstjänst kan göra är att 10 209 har "automat eller tillsats" av de 73 250 husbilar de får träff på i hela fordonsbeståndet. De kan inte söka på personbil klass 2 utan har sökt på karosstyp och om alla med dessa karosstyper utvidgas till att även gälla lastbilar och bussar blir antalet 103 494 och antalet med automat / tillsats ökar till 11 980. För nya husbilar uppskattar en av de större aktörerna att andelen av dagens försäljning uppgår till runt 40 procent.


Berit Johansson, förbundsordförande för STR (Sveriges Trafikutbildares Riksförbund), är glasklar i sin uppfattning att den manuella växelspaken är historia när det gäller nya bilar. De menar att den som tar körkort i dag därför borde satsa på automatväxlat vilket för de flesta även innebär en snabbare och billigare utbildning. När det gäller uppgradering av B-körkort för husvagnsägare, exempelvis B96 eller BE, har resonemanget samma giltighet.

För husbilar är utvecklingen steget efter men även om automatväxlat vinner terräng även för dessa, sammanställd officiell statistik saknas, är uppskattningen att manuell växellåda fortfarande dominerar. Även husbilar har förstås krav på lägre utsläpp vilket styr utbudet mot automat men gruppen hybrid och el har ännu inte kommit till användning av tekniska skäl. 

Vi Bilägare menar därför att vanliga bilister, och därmed även husvagnsägare vid uppgradering, kan ta ett B-kort för automatväxlad bil. Om man i ett senare skede absolut behöver ett körkort för manuellt växlad bil går det att göra en uppkörning för att få bort villkoret för automat.
Taggar: Nyheter

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.