Nästa artikel
Badplatser längs Utflyktsvägen stängs för bilar
NYHETER

Badplatser längs Utflyktsvägen stängs för bilar

Publicerad 20 juli 2017 (uppdaterad 20 juli 2017)
Stenar som har placerats ut och bommar, det har blivit verkligheten för de som vill ta en badpaus efter delar av Utflyktsvägen. En konflikt med kommunen är orsaken till att markägare sätter hårt mot hårt.

Södermanlands nyheter skriver om att markägare och kommuner efter Utflyktsvägen mellan Nyköping och Trosa inte längre kommer överens om användning av privata stränder. Det har gått så llångt att markägare placerat ut stenblock för att hindra bilar att nå stränderna. Privata vägar är dessutom ofta sedan tidigare försedda med bommar vilket gör det än svårare att hitta alternativa sätt att köra till badplatser.

– Jag har åkt hit sedan jag var liten och brukar ta med barnbarnen hit. Nu är det omöjligt eftersom jag inte vill låta dem gå eller cykla längs en väg där man får köra 80 kilometer i timmen. Stenarna gör att man inte kan parkera längre, säger badsugne Conny Nordmark till tidningen. Dessutom sitter det bommar överallt i skogarna häromkring som gör det svårt för folk att ta sig till fina sjöar och tjärnar som det finns massvis av.

Konflikten som nu blossat upp rör en badplats som ligger på privat mark. Trots det har Nyköpings kommun under många år stått för utedass och sophantering vilket de slutat med och det blev möjligen den tändande gnistan. Kommunen beskriver brott mot allemansrätten och markägaren tycker att kommunen borde ta ett större ansvar.

– I 20-30 år har vi accepterat att vem som helst besöker platsen. De som följer allemansrätten är välkomna, men i den ingår det inte att köra ut med husvagnar och bilar i terrängen och att skräpa ner. Det har varit ett återkommande problem. Vi har tålt intrånget länge och aldrig gjort en anmälan. När kommunen beslutade om att ta bort torrdass och sophantering sade vi inte emot, säger en markägare.

Kommunen har nu satt upp en skylt vid badstället vid Stäkstugan, markägaren har placerat ut stenar. Några bilar kommer inte längre ner till badplatsen. Tidningen skriver att Nils Mörner, som äger marken vid Stäkstugan, hävdar att det i grunden är kommunens initiativ att sätta stopp för badplatsen eftersom de diskuterat med kommunen om att få ersättning för intrånget vid badplatsen, men fått nej.

– Badplatserna vid Stäkstugan och Strömmingsvarpet är jättefina, jag förstår att många vill åka dit. Eftersom marken är attraktiv för allmänheten skulle ett alternativ vara att markägaren får ersättning från kommunen som kan hjälpa till med underhåll. Man skulle också kunna ordna med ställplatser för husbilar eller en ordentlig parkering, menar Hans Sandberg som är naturvårdshandläggare på länsstyrelsen i Södermanland i ett uttalande till tidningen.

Här hittar du Utflyktsvägens hemsida och här hittar du Södermanlands nyheters artikel.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.