Nästa artikel
Bedragare utreds för husvagnsaffärer
NYHETER

Bedragare utreds för husvagnsaffärer

Publicerad 10 november 2016 (uppdaterad 6 december 2016)
En bedrägerihärva rullas nu upp där en person utgett sig för att ha en firma, M.n.M bil o raritet, ringt upp personer som annonserat och erbjudit sig att förmedla bilar och husvagnar. Därefter är både pengar och fordon "borta".

Det är Corren som började nysta i historien i mitten av oktober efter de kontaktats av en läsare som utsatts för ett bedrägeri på 190 000 kronor. Ett flertal personer har lurats och sammanlagt blivit av med hundratusentals kronor. 

- I en dom från 2012 dömde Södertörns tingsrätt honom för att ha lurat 30 privatpersoner och en bilfirma på ett liknande sätt som i den här historien. Han hade då lovat att förmedla bilar, båtar och husbilar till ett värde av ungefär 2 miljoner kronor. Straffet blev 3 år och 10 månader i fängelse, skriver Corren samt att han totalt har fyra domar för bedrägeri.

Han släpptes ur fängelset förra hösten och de aktuella brotten har skett efter det men Polisen har enligt Corren svårt att hinna utreda.

Corren beskriver fallet så här

Mannen med husvagnen är 75 år och när hans hustru dog i april så bestämde han sig för att sälja husvagnen – en Hobby 560 som de köpt ny 2013.

Han satte en annons på Blocket och ganska snabbt ringde en (n.n. Husbil & Husvagns maskering) från Norrköping och berättade att han jobbade med att förmedla bilar och husvagnar. Denne (n.n.) använder företagsnamnet "M.n.M bil o raritet" och han lovade att sälja husvagnen åt 75-åringen.

– Han var så otroligt förtroendeingivande, han ringde flera gånger och vi kom överens om att jag skulle köra ner husvagnen till Norrköping, berättar 75-åringen.

Efter det har husvagnen bytt ägare fyra gånger men några pengar har den bedragne inte sett till. I början av maj insåg 75-åringen att han blivit lurad på husvagnen och vände sig till polisen som menade att detta inte var något brott och som därför inte upprättade någon polisanmälan utan menade att det var fråga om en civilrättslig tvist. Om han stämde bedragaren menade polisen att han med all sannolikhet skulle vinna men knappast få några pengar då bedragaren i dagsläget har 5,2 miljoner kronor i skulder som ligger för indrivning hos kronofogden.

Det var i detta läge 75-åringen ringde då till Corren för att berätta sin historia. Efter detta kontaktade han återigen polisen som nu tog upp anmälan. Corren skriver att det finns sex fordon som bedragaren ägt och som därefter fått ett annat specifikt företag som ägare. Samtliga dessa registreringar har skett mellan april och augusti i år.

Polisen har nu beslutat sig för att börja utreda det anmälda bedrägeriet. Den anklagade uppger i en intervju till Corren att han gjort de affärer han anklagas för men har inte medgivit att det skulle vara medvetna bedrägerier.

Här och här kan du läsa Correns artiklar.

 

Det tål återigen att påpekas att det är klokt att vara på sin vakt om fordon överlämnas utan betalning och att registreringsbevisets gula del är en värdehandling. Om fordonet inte bytt ägare och man blir misstänksam går det att "spärra" det gamla genom att beställa ett nytt även om det inte ger något heltäckande skydd. 

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.