Nästa artikel
Bil och pengar samtidigt!
NYHETER

Bil och pengar samtidigt!

Publicerad 12 februari 2016 (uppdaterad 15 februari 2016)
Tidningen Metro berättar om Micke som lämnade sin husbil som inbyte i en bilaffär som aldrig betalade ut några pengar. Det finns därför anledning att återigen varna för affärer av den här typen. Micke kräver nu 140 000 för sin husbil via domstol.

Vi har tagit upp problemet med husbils- och husvagnsägare som lurats på pengar i samband med försäljningar i ett antal artiklar. Variationerna är till synes lika många som antalet affärer och det gäller även försäljningsuppdrag.

Hur ska man då kunna skydda sig mot att bli bedragen utan att utmåla alla som har detta som affärsidé som skurkar och banditer?

Till att börja med finns det all anledning att vända sig till ett företag som är väletablerat på marknaden och som sysslar med försäljning av husbilar och husvagnar.

Ett avtal om försäljningsuppdraget är en självklarhet och där ska framgå att den som lämnar in sitt fordon är fortsatt ägare, vad som ska avräknas i provision och hur och när betalningen till ägaren ska ske. Det är näringsidkaren som är skyldig att lämna garanti på fordonet, ägaren har inte med det att göra. Alla ekonomiska transaktioner ska dokumenteras med kvitton där fordonsidentiteten framgår.

Gäller det affärer mellan privatpersoner finns inget annat än att fordon och pengar byter ägare samtidigt. Kolla även upp att säljaren är registrerad ägare och att fordonet inte har restförda avgifter.

Mickes historia berättas så här i Metro: 

I oktober 2015 lämnade Micke in sin husbil hos en bilförsäljare i Stockholm. Husbilen var sedan tidigare värderad till 240 000 kronor och vid inlämningen ska Micke ha fått en förskottsbetalning på 60 000 kronor samt en bil värd 20 000 kronor. Resterade 160 000 kronor skulle han få så fort husbilen blev såld, enligt Micke. Men bilförsäljaren ska aldrig ha gett honom pengarna.

– Husbilen sålde han redan fem dagar efter att jag lämnat in den men i stället sa han att den gått sönder och att han inte hade råd att ersätta mig, berättar Micke till Metro.

Dagen därpå frågade bilfirman om de fick låna 100 000 kronor för att köpa några BMW – bilar som han tydligen skulle tjäna bra på så att han kunde ersätta mig fortare, men jag lånade givetvis inga pengar till honom, säger Micke.

Sedan dess har det varit en kamp för Micke att försöka få sina pengar från bilförsäljaren och därför har Micke nu polisanmält händelsen och anlitat en advokat. Bilförsäljaren har dock betalat tillbaka mindre summor i omgångar men han ska fortfarande vara skyldig Micke 142 500 kronor plus ränta. Bilförsäljaren i sin tur hävdar att Micke ljuger och att husbilen var i dåligt skick från början.

Metros artikel hittar du här.
 

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.