Bild
Nästa artikel
 Bilfrågan: Får man stanna?

Bilfrågan: Får man stanna?

BILFRÅGAN

Vår systertidning Vi Bilägare fick denna intressanta bild från gatumiljön. Kan du lista ut vad som gäller i det här fallet? Transportstyrelsen reder ut det!

På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Fyll i formuläret eller mejla till bilfragan@vibilagare.se.

Fråga:
Hur gör man på denna plats? Ska man hoppa av i farten?
Claes i Viksjö
 
Svar:
Vägmärket anger att detta är en på- och avstigningsplats. Vägmarkeringen är däremot en upplysning om att platsen skulle vara parkeringsplats reserverad för innehavare av parkeringstillstånd för rörelsehindrade.

Frågan är vad som står i den lokala trafikföreskriften som gäller för platsen men för vanliga trafikanter spelar det i praktiken ingen roll.

Det är tillåtet att stanna för på- eller avstigning på en handikapp-plats, men en funktionshindrad person med parkeringstillstånd får problem. Parkeringstillståndet gäller ju inte på en på- eller avstigningsplats eller på andra ändamålsplatser, men trots det inbjuder rullstolssymbolen i gatan till att parkera här vilket skulle kunna leda till en parkeringsanmärkning (som nog borde kunna bestridas med framgång).

Här bör väghållaren bestämma sig. När man upptäcker att en skyltning blivit på tok bör man snarast slå en signal till kommunen så att felet rättas till.

Bo Göingberg, Transportstyrelsen

Taggar: Nyheter

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.