Bild
Nästa artikel
Bilfrågan: Fett på kroken?

Bilfrågan: Fett på kroken?

NYHETER

Vår förlagskollega Vi Bilägare fick en fråga av en läsare om delbara dragkrokar. Den bilägaren hade fått olika råd vid besiktningen och blev därför villrådig om vad som är lämpligt. Vet du?

Fråga:
Jag var och besiktigade mina två bilar, den ena en Volvo V70 och den andra en Volvo V60. Båda bilarna har delbara dragkrokar. Den besiktningsman som besiktigade min V60, påpekade att jag skulle använda fett att smörja, medan den som besiktigade min V70 sa att man absolut inte skulle använda fett utan 5-56 eller liknande. Vad är det bästa att använda? Hur ofta ska man smörja delbara dragkrokar?
Henrik Sundin, Täby

Svar:
Man skulle nog kunna tycka att bägge metoderna låter förnuftiga – men bägge råden är faktiskt felaktiga. Eftersom du nu frågar om två Volvobilar, så valde jag att kolla vad tillverkaren säger om sina egna originaltillbehör. 
Och då är det så här: Dragkrokens kula behöver rengöras och smörjas med fett regelbundet. Men Volvo utfärdar en varning – ”den löstagbara dragkrokens rörliga delar får inte smörjas/oljas in. Det kan sänka säkerhetsnivån.”  
Ytterligare något att tänka på: När kulhandske med svängningsdämpare används ska dragkulan inte smörjas in. Detta gäller även vid montering av cykelhållare som kläms fast runt dragkulan. 
Viktigt: Ta alltid loss den löstagbara dragkroken efter användning och förvara den i tygpåsen på dess bestämda plats i bilen! Och sist men inte minst – innan man kopplar på släpvagnen och börjar köra, ska den löstagbara delen vara låst med tillhörande nyckel. 
Erik Rönnblom, Vi Bilägare
Taggar: Nyheter

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.