Bild
Nästa artikel
Literpriset på bensin brukar drivas upp på sommaren, men i år är ökningen mindre än vad man förväntade sig på SPBI, Svenska Petroleum & Biodrivmedel Institutet.
Literpriset på bensin brukar drivas upp på sommaren, men i år är ökningen mindre än vad man förväntade sig på SPBI, Svenska Petroleum & Biodrivmedel Institutet.

Billigt vid pumpen i sommar

NYHETER

Lagom till sommarens bilsemester kan tankare glädjas åt ett relativt lågt pris på drivmedel. Orsaken är bland annat lågt världsmarknadspris på råolja.

Vanligtvis brukar kostnaden för bensin gå upp på sommaren. Men i år verkar det som att priserna för såväl bensin och diesel ligger på en någorlunda låg nivå.
– Efterfrågan på bensin ökar under sommaren och det påverkar vanligtvis också priset till det dyrare. I år är den effekten mindre än vad vi förväntade oss, säger Ulf Svahn, vd på SPBI, Svenska Petroleum & Biodrivmedel Institutet. Han tycker att literpriset är lågt, men inte uppseendeväckande lågt. Såväl OKQ8, som Circle K och Preem sänkte igår sina riktpriser till 13,77 kronor/litern på bensin och 13,45 kronor per liter för diesel. Det är 15 öre lägre än innan för båda drivmedlen.

Just nu råder ett relativt lågt världsmarknadspris på råolja, som bensin och diesel utvinns ur.
– Det har varit stabilt en längre tid, trots att Saudiarabien försökt trycka upp priset. Vad som har hänt är att USA gått in som en så kallad ”swing producer”, som tack vare sin brytning av skifferolja kan koppla på och stänga av produktionen efter behov, säger Ulf Svahn. Som skäl till det låga råoljepriset tar han även upp att Libyen och Nigeria, som står utan för Opec-överenskommelsen om att minska oljeproduktionen, istället  har ökat sin utvinning. Dessutom har dollarn utvecklats nedåt.
– Men här i Sverige drivs ändå drivmedelspriserna upp, eftersom svenska regeringen hela tiden ökar skatten på bensin och diesel, säger Ulf Svahn.

Han tror att det låga råoljepriset kan hålla i sig hela sommaren och även in på hösten.
– Det ser inte ut att stiga kraftigt om det inte inträffar en rejäl förändring. Det skulle till exempel kunna vara en ökning fientligheter mellan arabländerna, eller att det inträffar någon form av naturkatastrof.

Taggar: Nyheter

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.