Bild
Nästa artikel
Blödande asfalt skapar problem

Blödande asfalt skapar problem

NYHETER

I den pågående värmeböljan blir vägarna hala. Det beror på att asfalten "blöder" när asfaltens bindemedel kommer upp till ytan vilket gör ytan glatt. Det blir inte heller bättre när temperaturen sjunker och vägbanan blir blöt av vatten. ABS Wheels går ut med en varning.

Det pågår just nu en värmebölja i Sverige som kan orsaka extrem halka på vägarna. Fenomenet "blödande asfalt" är ingen myt och det existerar på riktigt. ABS Wheels vill därför gå ut med en varning till dom trafikanter som missat varningen.

Man förknippar sällan sommaren med halka. Feta fläckar eller så kallad blödande asfalt kan uppstå när vägen får ny beläggning. Värmen gör att bindemedlet mjukas upp och gör vägbanan hal. Så sent som år 2017 gick trafikverket ut med en varning.

- Vi har många bilister som berättat historier där de varit nära att krocka. Av den anledningen vill vi uppmana andra att vara försiktiga, det finns bra information om detta på trafikverkets hemsida berättar Andie Lahdo, ABS Wheels VD.

Vad är "blödande asfalt"?

När asfalten blir riktigt varm så ökar risken för att väggreppet kan försämras snabbt. Nybelagda vägar är i enstaka fall särskilt utsatta eftersom bindemedel kan tränga upp till ytan vid långvarigt höga temperaturer. Fenomenet kallas ofta "blödande asfalt" och kan medföra att vägbanan blir hal. 

Då är de som farligast

Vägbanor och vägmarkeringar kan även bli mycket hala vid regn som kommer efter en längre period med uppehållsväder.

Vid kraftig nederbörd finns risk för vattenplaning och även vid lägre hastigheter kan fordonet bli svårt att manövrera.

Taggar: Nyheter

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.