Bild
Nästa artikel
Bo på lantgård med husbil?

Bo på lantgård med husbil?

Expertfrågan

En läsare vill ha tips på hur man gör om man vill bo på lantgård med husbil i Italien.

 

Fråga: Hejsan! Vi planerar att åka till Italien (Toscana) i maj och önskar tips om att bo på lantgård med husbil. Kan ni hjälpa oss?
/Gert Åsman, Sävedalen

Svar:Grundidén med ”Bo på lantgård” är ju egentligen att bonden ska få hyra ut logi till dig som gäst. Det betyder att du som redan har din logi med dig i form av campingfordon måste erbjuda bonden något annat än rumshyra.

Min erfarenhet är att inställningen till oss i husbil blivit mer och mer positiv under åren. Bo på lantgård-värdarna var till en början lite avvaktande. Nu förstår de att vi är många och att vi givetvis vill betala för oss.

Det betyder att alltfler lantgårdar numera välkomnar även oss med campingfordon. Man räknar med att vi äter i deras restaurang och att vi handlar av deras produkter.

I Italien myllrar det av sådana här lantgårdar, agriturismo-ställen. Inte minst finns de i Toscana, där du hela tiden ser deras skyltar längs vägarna. Börja med att kolla på två webbsidor som ger ett smakprov på gårdar: www.agriturist.it och www.agriturismo.com. Men jag vill nog ändå rekommendera att du letar när du är på plats där nere. Det finns, som sagt, hur många ställen som helst.

Tänk på att du inte kan räkna med någon service, typ toatömning eller påfyllning av vatten. Det här är ju inga campingplatser eller ställplatser.


I Italien finns även en speciell organisation av lantgårdar som riktar sig direkt till husbilsfolket: www.fattoreamico.it. Som du kan se på deras hemsida så finns möjligheten att besöka cirka 260 gårdar över hela Italien. Det förutsätter att du har köpt organisationens bok med presentation av gårdarna. Dessa gårdar erbjuder dig övernattning gratis, men lantbrukarna utgår givetvis från att du köper några flaskor vin, några ostar eller vad de nu har i sortimentet.

I Frankrike finns för övrigt en snarlik organisation med över 800 gårdar där du är välkommen: www.france-passion.com.
ANDERS WITT

Taggar: Nyheter, Hem

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.