Bild
Nästa artikel
Böter direkt för rattsurfning

Böter direkt för rattsurfning

NYHETER

Sedan i februari är det förbjudet att använda handhållen telefon under körning och nu kommer nästa skärpning då polisen från den 1 oktober kan ge böter på plats.

Att polisen inte hittills kunnat ge böterna på 1 500 kronor på plats beror på att lagen först var tvungen att prövas i domstol. Nu när detta är gjort kommer det att möjliggöra ett för polisen enklare förfarande. Hittills har cirka 800 personer blivit fällda för att ha använt mobiltelefonen under körning och därför kan nu rättsprocessen förenklas genom att polisen kan utfärda boten direkt.

– Vi har fått skriva en formell brottsanmälan och skickat det vidare till åklagare som har drivit det vidare i domstol, förklarar Stefan Dangardt, polisens presstalesperson till SVT, och fortsätter Riksåklagaren vill pröva rimligheten i de penningböter man har delat ut tidigare. Det är nu prövat i domstol, så pass bra, så att vi polismän nu kan får den här delegationen att själva utdela ordningsbot, som i sig blir en laga kraftvunnen dom.

Taggar: Nyheter

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.