Bild
Nästa artikel

Brandkåren säger till husbilister, "vad har det tagit åt er?"

NYHETER

Brandkåren i Mora har gått ut med en varning på Facebook om hur husbilsägare utnyttjar ställplatserna. "Nästan omöjligt att hinna undan" och kan komma att sluta med en katastrof. Missa inte vad de varnar oss för!

Ställplatser är en utmärkt inrättning. Enkelt och smidigt. Parkera, gå in till centrum, lägg dig och sov och far vidare nästa dag. Ingen krånglig administration och oftast obemannat vilket dock även innebär att ingen kontrollerar hur tätt husbilarna ställs upp. Men det kan sluta i en katastrof menar brandkåren i Mora som tycker husbilsägarna totalt tappat fattningen.

Visst, vi har skrivit om detta ämne tidigare och även lagt ut en filmer om hur snabbt brandförloppet är när två husvagnar står för tätt men det är förstås lika aktuellt för husbilar. På campingar gäller ett säkerhetsavstånd på fyra meter, något som personalen där är tänkt ska upprätthålla. Ställplatser har, som sagt, ingen personal och de målade rutorna medger i många fall inte det säkerhetsavståndet.

Det är ingen mening att vi lägger till mer text här, alla är säkert medvetna om hur det ser ut. Ingen bör heller missa att läsa brandkårens text. Ingen. 

Så här lyder inlägget på Facebook:

"Hör upp alla husbilsägare! 

Vad har det tagit åt er? Ni vet väl om att minst fyra meters avstånd mellan husbilar/vagnar på campingplatser fyller ett syfte - det ska nämligen rädda livet på dig, din granne och kanske till och med grannens granne!

Nu har det kommit något som kallas för ställplats i var och varannan stad. Där verkar det som att ni helt tappat fattningen och glömt bort allt vad brandskydd heter.

Tro det eller ej, men elden är precis lika farlig på ställplatser som på campingplatser. Det innebär att det måste vara minst (minst!) fyra meter mellan varje husbil eller husvagn om ni ska ha en sportslig chans att överleva. 


Vill man nu inte sluta sina dagar i en utbränd husbil på en ställplats i Mora, så föreslår vi därför att alla tar ett gemensamt ansvar för att uppfylla detta. Dessutom finns det säkert ett visst, inte helt obetydligt värde i era fordon. Av kvällens alla fordon är sannolikt de flesta i prisklassen 0,5-1 mkr. Sannolikt fler. 

Imorgon kommer vi knacka dörr på varenda ekipage och ha en liten pratstund om brandskydd. Ha gärna kaffepannan varm, mjölk kan vi bjuda på. 

Föresten, om någon från försäkringsbranschen råkar läsa det här - kontakta gärna oss om era villkor. Ni kanske kan hjälpa oss att rädda liv och egendom genom att ställa krav på minst fyra meters avstånd för att få full ersättning vid brandskada? 

/Brandchefen"

Här hittar du brandkårens Facebookinlägg i original. Behöver du ytterligare argument klickar du igång filmen så kan du se hur snabbt brandförloppet är.

Taggar: Nyheter

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.