Bild
Nästa artikel
Campingar märker av ökning

Campingar märker av ökning

NYHETER

Än är det för tidigt att dra några stora växlar på bokningssituationen hos landets campingar men de signaler som kommer tyder på en fortsatt ökning.

Antalet fritidsfordon ökar, något som vi skrivit om vid flera tillfällen, och de fluktuationer som nyregistreringarna har ändrar inte detta faktum. Tar vi årets siffror för husbilar som exempel har deras nyförsäljning enligt statistiken sjunkit med ungefär tusen enheter jämfört med toppåret i fjol men det är bara cirka en procent av fordonsparken i sin helhet. Inte att förglömma är antalet husbilar i trafik även i år högre än i fjol eftersom försäljningen fortfarande överstiger utskrotningen. Dessutom är det för tidigt att säga något om antalet körda mil, eller kanske snarare körda dagar eftersom övernattningarna styrs av det snarare än om det funnits ytterligare en procent fler husbilar. Husvagnarna har legat stabilt under flera år och där är beståndet stabilt men svårare att bedöma användadet av.

I det här läget uppmärksammar SVT att campingarna dessutom redan nu har en kraftig ökning av turister från närliggande länder på Blekinges campingplatser. Orsakerna kan man säkert tvista om men de flera av de campingägare som SVT har pratat med tror att det kan bero på den historiskt svaga kronan. Samtidigt säger en av de turister SVT intervjuat att kursen på kronan inte ska tillsakrivas allt för stor betydelse, den effekten inräknad är de ändå vana vid lägre priser på livsmedel.

– Folk väljer kanske att turista mer i närliggande länder, .... , Den svenska kronan är ju rekordlåg också, så jag tror att det och Greta Thunberg-effekten kombinerat har gett oss en viss ökning. säger Jenny Grönlund, ägare på Tredenborgs camping i Sölvesborg till SVT.

Den rekordsvaga svenska kronan kan, som Jenny Grönlund säger, sannolikt förklara en del av ökningen, den styr både svenskar att stanna inom landets gränser och utländska besökare att ta del av ett allt billigare sätt att se Sverige. Först i augusti lär vi ha facit eftersom kontinentens största semestermånad är augusti.

Taggar: Nyheter

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.